BAM krijgt publieksvriendelijker uitstraling

Printerversie
Gepubliceerd op: 26-01-2011 | Gewijzigd op: 30-01-2011
Ondanks een bezuiniging van vier ton gaat de BAM zich toch sterker profileren en de accomodaties in het oude kerkgebouw aan de Bethaniestraat -voor publieksbezoek - logistiek verruimen. Dat maakte directeur BAM, Hans Meester,  woensdag 26 januari 2011 bekend bij de presentatie van de eerste film over archeologische onderzoek aan de Beurdsestraat. Voor de publiekstoegankelijker ingrepen onder de naam'Open Depot', was eerder al 8 ton gereserveerd. Die zijn in de bezuinigingsronde teruggebracht tot  € 400.000.

Twee films over archeologie en bouwhistorisch onderzoek
Op de uitbreidingslocatie voor het Noordbrabants museum werden in de zomer van 2010 opgravingen gedaan. Behalve diverse vondsten uit bijv. beerputten is een smidse werkplaats aangetroffen en zijn ook de houten [funderings-]palen voor 13e eeuwse houten [vakwerk-] huizen blootgelegd. Uiteraard kwamen eerst de resten van meer recente bewoningen aan de oppervlakten. 

Hans Meester van de BAM die de verniewingen van de begane grond van de BAM bekend maakte.
foto's © paul kriele, 26 januari 2011.
De twee regisseurs Ellen van Kempen en Annette Uitdebogaard [r.]. Op de achtergrond Patrick Timmermans [l.] en Dik van de Vrie [r.]Uiterst rechts archeoloog Eddy Nijhof.

Realisatie 'Open depot'
De BAM wil de toegang vernieuwen, de verwarming van de grote hal verbeteren, het laboratorium aan de noordzijde van het gebouw uitbreiden, zodat het publiek de werkzaamheden kan gadeslaan. De bezoekers - vaak scholieren- zullen gaan ontvangen worden met een voorstelling, waarvan de twee vandaag gepresenteerde films over archeologie [Beurdsestraat] en bouwhistorie [panden Hinthamerstraat] deel uitmaken. 
De eerste films over de opgravingen in de Beurdsestraat van de afgelopen zomer 2010 was van de directeur Erfgoed Brabant Patrick Timmermans* en regisseur Ellen van Kempen en de film over muurschilderingen in panden in de Hinthamerstraat en het daaropvolgend onderzoek daarnaar was van regisseur Annette Uitdebogaard. De productie van beiden: Studio Zicht.

*De 46 -jarigeTimmermans was werkzaam bij de Brabantse Regionale Geschiedbeoefening en vervolgens werd hij directeur van het Bureau Cultuuur bij de directie Sociale en Culturele Ontwikkeling van de provincie. Daarnaast realiseerde Timmermans bij Omroep Brabant programma's  als de Wandeling , Spoorzoeker en Brabant 900.

Terug naar boven