BAM BethaniŽstraat [Groot Tuighuis] zet deuren voor publiek open

Printerversie
Gepubliceerd op: 06-02-2013 | Gewijzigd op: 13-03-2013
Het heeft even geduurd, maar eindelijk is het derde traject van het opknappen en herinrichten van de BAM [Bouwhistorie, Archeologie en Monumenten] aan de Bethaniëstraat 4 voltooid. Die afronding gebeurt met de open dag [23 maart 2013 vanaf 12.00 uur]  voor het publiek van het 'Groot Tuighuis' *.
Vanaf eind maart is het werk van de gemeentelijke archeologen en bouwhistorici daar te zien én te beleven. 


De BAM in de Bethaniëstraat gaat eindelijk [vanaf eind maart 2013] geregeld voor het publiek open
.

foto © paul kriele,16 juli 2012.

De BAM verzorgt in het 'Groot Tuighuis'educatieve workshops voor kinderen en volwassenen.  Door de Kring Vrienden van 's-Hertogenbosch opgeleide gidsen geven er vanaf de zomer rondleidingen.

*Groot Tuighuis
Groot Tuighuis verwijst naar het bewogen verleden van het gebouw aan de Bethaniestraat, dat ook wel bekend staat als de Oude Sint-Jacobskerk. Het gebouw werd rond 1450 gebouwd als pelgrimskerk, maar verloor die functie alweer in 1629. Rond 1752 startte de verbouwing van de kerk tot militair arsenaal, het Groot Tuighuis. Veel zaken herinneren nog aan de militaire geschiedenis. Zo is er nog een hijsinstallatie uit 1752. Ook zijn er militaire gebruiksvoorwerpen en ansichtkaarten.
Van 1880 tot ongeveer 1920 was het gebouw in gebruik als kazerne en droeg het de naam Kazerne Groot Tuighuis. Vanaf de jaren 80 van de vorige eeuw is het de thuisbasis van de afdeling BAM en het depot van de archeologen en bouwhistorici.
Zie ook artikel Middel eeuwse Jacobkerk dd. 4 april 2006 bij de toenmalige start van de verbouwig van de BAM.