200 jaar Kunstakademie onder het motto 'AVANS200'

Printerversie
Gepubliceerd op: 04-01-2012 | Gewijzigd op: 04-01-2012
Dit  jaar viert AVANS, als opleiding in de lijn van de Kunstakademie, het 200-jarig bestaan. Dat gebeurt met een uiteenlopend en gevarieerd programma.
Op 1 oktober 1812 werd de Academie Imperial et Royale de Peinture, Sculpture et Architecture opgericht. Deze 'Keizerlijke [dankzij Napoleon] en Koninkljke Academie voor Schilder-, Beeldhouw-en Bouwkunst begon in dat jaar als tekenschool in een pand aan de Wolvenhoek.
Dat was de allereerste vorm van hoger onderwijs in Brabant. De Bossche Kunstakademie groeide in 1851 uit tot de allergrootste kunstopleiding in 't land en gold als vooropleiding van de vooraanstaande academies in Antwerpen en in Amsterdam. Na de Wolvenhoek kreeg het instituut uiteindelijk, via een locatie in de St.Jorisstraat [tot 1927]. Vanaf 1918 was de Kunstakademie onderdeel van de op de Muntel gebouwde KTA, de school voor Kunst Techniek en Ambacht. Daar zijn later de Ambachtschool, de Kunstnijverheidsschool, de MTS en de HTS  uit voortgekomen.
In 1952 - na een korte tijd in het Provinciaal Museum te hebben gehuisvest heeft  de KA een -nieuw gebouwd -onderkomen aan het begin van de Pettelaarseweg: een kunstnijverheidsschool die later de naam Koninklijke Akademie voor Kunst en Vormgeving krijgt. 
In juni 1988 werd de carrébouw van het Nijmeegs ingenieursduo Deur en Pouderoyen gesloopt en nam de Akademie haar intrek in de voormalige Remingtonfabriek aan de Onderwijsboulevard [voorheen Sportlaan].
De Kunstakademie aan de Onderwijsboulevard, die nu ressorteert onder een reeks hbo-opleidingen met als trekker AVANS hogescholen, heeft de Akademie met de keizerlijke naam als voorloper. 
In 1987 volgt, onder 'druk'van minister Deetman, een fusie van het Hoger Beroepsonderwijs tot 'Hogeschool 's -Hertogenbosch'.

Voormalig gedeputeerde Paul Rüpp, voorzitter van het AVANS bestuur,  die aan de pers op woensdag 4 januari 2012 het jubileumprogramma bekend maakte.

Rüpp is vanaf 1 december 2009 voorzutter van de Raad van Bestuur van AVANS Hogescholen.

foto © paul kriele, 4 januari 2012.

AVANS, dat op drie locaties [naast  Den Bosch, ook Breda en Tilburg] een kunstopleiding heeft, zet het hoogtepunt van de viering in de maand oktober 2012, de maand van de officiële verjaardag 
.
Na een kick-off op de scholen, wordt op 15 maart de nieuwbouw van twee AVANS vleugels aan de Bossche Onderwijsboulevard gevierd met een reizende tentoonstelling over de geschiedenis van AVANS.

Hoogtepunten zijn dan in oktober 2012  wanneer er een ere lectoraat [aan een Brabantse [beeldhouw]-kunstenaar wordt uitgereikt. Dan zullen er ook twee, een verhalen-, en een geschiedenis-] boek] over de Akademie en het Hoger Onderwijs uitkomen. Serge van Duynhoven is mede-auteur van het verhalenboek, waarin ook Ronald Giphart een aandeel in krijgt. Het 'geschiedenisboek' wordt door de eigen studenten samengesteld.

Drie belangrijke momenten in de geschiedenis van de Bossche kunstakademie, nu AVANS.
-Rechts boven: de oprichting in 1812. Schilderij van 1828 van D.F. Dubois [uiterst rechts op de foto] en middenin burgemeester Verheyen [voorzitter].
Achterin de leerlingen tekenen.
-Links boven, uit waarschiijnlijk 1937, bij het 125-jarig bestaan van de Akademie met burgemeester Frans van Lanschot [middenin] en
-rechts: een eigentijds schoolbestuur bijeen in de kamer waar ook deze schilderstukken hangen.  

foto's © van schilderijen die hangen in de bestuurskamer van AVANS aan de Onderwijsboulevard.

Een ander hoogtepunt, waarbij velen van de 26.000 studenten [ en docenten] van AVANS betrokken worden/raken, is in de feestweek van oktober 2012. Onder het motto Rent-a -Talent gaan deze studenten zich maatschappelijk inzetten voor het 'goede doel', waarbij dit keer voor 'Villa Pardoes' is gekozen. Die maatschappelijk getinte inzet kan zich begeven op ondersteuning aan organisaties of groepen op gebied van sport, cultuur, of anderszins. 


Terug naar boven