Viering 200 jaar AVANS met o.a. 'De Wereld draait door' + rondleiding

Printerversie
Gepubliceerd op: 15-03-2012 | Gewijzigd op: 16-03-2012
Vanmiddag -donderdag 15 maart 2012- werd in AVANS aan de Onderwijsboulevard met bestuur, studenten en genodigden van deze HBO-onderwijstak,  via een 'Wereld draait door-programma' en rondleidingen het feit van 200 jaar AVANS gevierd. 
Dit jaar viert AVANS, als opleiding in de lijn van de Kunstakademie, het 200-jarig bestaan. Dat gebeurt met een uiteenlopend en gevarieerd programma*.
Op 1 oktober 1812 werd de Academie Imperial et Royale de Peinture, Sculpture et Architecture opgericht. Deze 'Keizerlijke [dankzij Napoleon] en Koninkljke Academie voor Schilder-, Beeldhouw-en Bouwkunst begon in dat jaar als tekenschool in een nog bestaand pand aan de Wolvenhoek.

-Bijzonder moment vormde het voorlezen uit een weblog door de 12-jarige Mimi, die een reisje naar New York had gemaakt en daarvan haar belevenissen vertelde die doorspekt waren met allerlei snufjes op ICT- c.q. communicatiegebied.

De middag werd muzikaal ondersteund door de Ocobar.
-Rechts een impressie van het auditorium waar een variant op het  bekende tv-programma  De Wereld draait door' olv Carla van Loon werd gehouden. Hier- bij 200 jaar AVANS- was oud- gedeputeerde en bestuursvoorzitter van AVANS de tafelheer.

foto's © paul kriele, 15 maart 2012.,

Bijzondere hoogtepunten deze middag waren de aanbieding van een boek door HEVO-directeur Jan Heyboer namens alle installateurs aan  Marja Kamsma, lid College van Bestuur.
Kamsma mocht uit handen van Jan Heyboer het eerste exemplaar in ontvangst nemen.
Dat boek betreft een impressie van:
 -de herbestemming van het bestaande gebouw en de techniekhal aan de Onderwijsboulevard
-de verbouwing van de Kunstakademie aan de Onderwijsboulevard
-en de verbouwing van het Terazzagebouw op het Hervenplein 2.

Ook een markant moment was 'de druk-op-de-rode- knop door Kamsma, waarmee zij een lange witte loungebank in de tuin, die plaats biedt aan 20 studenten, onthulde.

*Het programma bevatte onder meer
Interviews door Carla van Loon à la De Wereld Draait Door, met Bestuursvoorzitter Paul Rüpp als "tafelheer". Daar worden onder andere de nieuwe directeur van de Academie voor Kunst en Vromgeving Femke de Boer en bestuurslid Marja Kamsma over de nieuwbouw geïnterviewd.

Na 'De Wereld draait door' gingen er olv studenten in diverse groepen rondleidingen van start in de nieuwe Techniekhal, de nieuwe vleugels van het gebouw en de Kunstacademie. Ook was de expositie over de 200-jarige geschiedenis van Avans te bewonderen.
 
Hevo schonk ook aan de studenten van AVANS -voor in de tuin- een lange loungebank. Kamsma onthulde met een druk op de knop deze  love stoel, zoals zij zich versprak.  Jan Heyboer van HEVO reikt Marja Kamsma het eerste exemplaar uit van de werkzaamheden en de resultaten daarvan, van de herbestemming van drie gebouwen.

foto's © paul kriele, 15 maart 2012.

Heyboer schonk namens alle uitvoerende partijen de studenten van AVANS deze 20-zits bank.

Interviews in 'De Wereld draait door'.
De eerste, die gespreksleider Carla van Loon aan de tafel van de 'De Wereld draait door' voorstelde, was de voorzitter van het College van Bestuur van AVANS Paul Rüpp.
Die was na een keuze voor Nederlandse Taal en Letterkunde [voor Medicijnen 2x uitgeloot] in de politiek gegaan.
Rüpp zit ook -vanaf 1 maart 2012 -in de landelijke HBO-raad.

 
Aan tafel Links Paul Rüpp,  rechts docent Kustakademie Margriet Kemper en rechts vooraan directeur Kunstakademie Femke de Boer.
Gespreksleider Carla van Loon [midden
].

foto's © paul kriele, 15 maart 2012

Docent Kunstakademie Margriet Kemper is degene die verantwoordelijk is voor de, mede door haar opgezette, expositie 'Point de vue' De titel daarvan is afgeleid is van de oorspronkelijke naam van de Keizerlijke[Napoleon] Kunstakademie.
Kemper verhaalt over het ontstaan van de -toen nog- eenvoudige ambachtschool], een situatie die de eerste decennia beperkt bleef tot tekenschool, want  '...iedere ambachtsman moest kunnen tekenen..'.
Kemper door Carla gevraagd  naar hoogtepunten, antwoordde, dat een periode van worsteling  ook heel belangrijk kunnen zijn voor de ontwikkeling van een instituut..'.

Directeur Femke Boer gaf de verworvenheden aan van de Kunstakademie:
'Er komt een nieuwe tijd, er ontstaat een nieuwe roadmap voor het nieuwe kunstvakonderwijs. De Boer voorziet een internationalisering van toptalenten en de opkomst van een hybride kunstenaar. Daaronder verstaat Femke de Boer de kunstenaar die naast zijn autonomie als beroepsbeoefenaar, ook aan toegepaste kunstpraktijken  doet [bijv in opdracht werken].'

Na afloop bood Claudette van de Rakt  Bestuursvoorzitter Rüpp een van haar eetborden aan, waarop ze zelf staat afgebeeld.

foto's © paul kriele, 15 maart 2012.
 
Een voorbeeld van een ambachtelijk of zakelijk geïnspireerde ondernemer is de kunstenaar Claudette van de Rakt, van wie in enkele eetgelegenheden na afloop het door haar ontworpen kunstbord aan de gasten wordt meegegeven.

De borden van Claudette van de Rakt [productie Taste of Art [Gerard Gielen] zijn onder meer verkrijgbaar bij de Golden Tulip hotels/restaurants in Breda en Den Bosch en bij Kasteel Maurick in Vught.

Tweede sessie van DWDD
In de tweede sessie zaten naast Paul Rüpp de studenten [linker foto ] Job Cobussen en [rechter foto] Florian Luiken [l.] en Joris Beugels. foto's © paul kriele, 15 maart 2012.
 
Rent al talent
Job is student vormgeving en conceptontwikkeling [managementkant]  en Joris Beugels zit meer in de social media.
De studenten lichten de werkwijze van Rent a Talent toe: 
De studenten mogen zelf de goede doelen kiezen, zoals bijv. War child of projecten van het  Lilianefonds 
Het gaat om projecten in de grote steden van Brabant, maar ook daarbuiten. Er is met name een inzet voor de social media  om daar campagne mee te voeren en berichtengeving over te doen. Zie het als een soort Marktplaats,  zegt Florian. 'De website staat nog in ontwikkeling. 
Bij elke AVANS-vestiging willen we een walk of talent plaatsen, een fysieke muur met projecten en twitterberichten. Daarop gaan we ook de verkiezing van extra Goede Doelen volgen en bekend maken.

Bij het Lilianefonds gaat een deel van de opbrengst naar onderwijsprojecten in de Derde Wereld.

Auteur Serge van Duijnhoven
Tussen de sessie door las Serge van Duijnhoven, de auteur van het dit najaar te verschijnen boek over 200 jaar AVANS [met vele interviews en verhalen] een gedicht voor.

Derde sessie van DWDD
Naast Paul Rüpp heeft plaats genomen directeur HEVO Jan Heyboer, die het zojuist verschenen boek met impressies van de herbestemmingen, al voor zich heeft liggen.
foto's © paul kriele, 15 maart 2012.
Aan tafel in deze ronde Marja Kamsma, onder meer lid van het Bestuurscollege en links Arnaud Opdam, adj. directeur Diensteenheid ICT en Facilitaire Zaken. [Een hele mond vol reageerde presentatrice Carla van Loon].

De nieuwbouw van de  twee lobs
Arnoud Opdam beschrijft de ICT hal waar mensen in projectgroepen werken.

Jan Heyboer van HEVO: 'De architect gaf het al aan:  ik wil licht lucht en ruimte. Maar daarmee kwamen we in conflict met de ARBO-wet.  Het is een erg transparant gebouw geworden dat daardoor ook last kreeg van zonnelicht en dus warmte.
De nieuwbouw is bedoeld voor de studenten Techniek en MultiMediadesign.

Kamsma: 'Elke verdieping heeft zijn eigen identiteit: Doel was buiten naar binnen te halen. De bovenste is heel sereen met erg veel lichte kleuren, de middelste etage boots met toepasselijk meubilair de sfeer van het strand na. en de onderste verdieping haakt meer in op de avond met bordeaux rood. Er staan hoge tafels en hoge krukken.
Jan Heyboer lichtte toe dat het na tien jaar wel voor de hand lag om die mijlpaal in een fotoboek vast te leggen. 'Onze conclusie is dat alle medewerkenden het karwei van de herhuisvesting tot een goed einde hebben gebracht. Al deze mensen, de studenten, de architect, de bouwers en de installateurs zijn verwerkt in dit boek.'

vierde sessie  van DWDD
Martin Rodenburg, voormalig docent, tegenwoordig adj. directeur Akademie voor Industrie en Informatica, rechts Carla Faasen directeur Bouw en Infrastructuur. Huub de Ridder[l.] [automatisering] en Tim Hendriks [ABC]
De T-hal
In deze 4e ronde kwam de T-hal in  beeld. Deze hal is bedoeld voor het AVANS-business College en de CMD-studenten.
Doel is een kruisbestuiving te bewerkstelligen in een ons omringende techniek om het leven aangenaam te maken zo sprak Rodenburg.
Carla Faasen: 'Hier kan men zijn/haar talent ontwikkelen en het is een ontmoetingsplek. Huub de Ridder:'Deze plek is zo mooi. Je kunt er alles samen nemen en er één ding van maken.' Tim: 'Alle opleidingen complementeren hier elkaar en dat maakt het daadwerkelijke product nog krachtiger.' Hetgeen Rüpp beaamde: 'Je kunt niet  zonder samenwerken. Dat wordt hier prachtig in praktijk gebracht.'

De ALM, volautomatische wasmachine
Hierop  gingen de studenten breedvoerig in op een nieuwe vol-automatische wasmachine die alle kledinggoed kan verwerken en zelf het wasprogramma kiest  Maar, zo bleek uit een directe reportage met Jim en Jeroen van deze 'ALM' het ding is nog niet operationeel...  . Jamie  van de AJC-groep gaat een marktcampagne rond deze wasmachine opzetten.
Deze wasmachine wordt een inzending van studenten van WA en werktuigbouwkunde aan de 'Explore New Automation Award'. Dat is een toekenning voor uitvindingen van nieuwe huishoudelijke producten.


Bastiaan liet Fokke & Sukke aan de hand van zijn typerende schetsen praten.
-In hun rol van gebouwenbeheerders: 'Ik denk wel dat we binnenkort er een paar vleugels bijbouwen'
-Bij de tekening van hybride kunstenaars Rent a talent vertaald in: 'Buit een student uit'
-Bij de volautomatische wasmachine kloppen ze thuis aan en zeggen: 'Wij komen liever gezellig thuis.....'

Bastiaan Gelijnse, de geestelijke vader van Fokke & Sukke.
foto © paul kriele, 15 maart 2012.
 


Carla van Loon aan 
Paul Rüpp: 'Wat is de betekenis van deze dag -vandaag 15 maart 2012- ? 
'Vandaag is de dag dat we gaan aftellen met 200 dagen naar 1 oktober 2012, de dag waarop in 1812 de Kunstakademie [Tekenschool] begon.'
Zie programma  uit artikel dd. 4 januari 2012, toen de eerste bijeenkomst ihkv 200 jaar AVANS plaats vond.
 
Terug naar boven