Rudi Fuchs ontvangt 1e-lectoraat Avans Hogeschool

Printerversie
Gepubliceerd op: 22-04-2012 Avans Hogeschool kent speciaal voor het tweehonderdjarig bestaan een ere-lectoraat toe op haar officiële geboortedag 1 oktober aanstaande. In 1812 is de voorloper van de Bossche kunstacademie als tekenschool begonnen en maakt nu onderdeel uit van AVANS Hogeschool. 
Het lectoraat valt binnen het domein van de kunsten. Op die datum wordt kunsthistoricus Rudi Fuchs tot ere-lector geïnstalleerd.

 
Eerste AVANS-ere lectoraat voor Rudi Fuchs.

foto © serge ligtenberg.

De in Eindhoven geboren Rudi  Fuchs (69) draagt tot op de dag van vandaag veel bij aan de discussie over kunst, hoe te kijken naar kunst en hoe om te gaan met kunst. Dat begon al in de jaren zeventig toen hij directeur werd van het Van Abbemuseum in Eindhoven en later als directeur van het Stedelijk Museum in Amsterdam.

De door hem samengestelde Documenta 7, de belangrijkste tentoonstelling van beeldende kunst in Europa, in 1982 betekende zijn internationale doorbraak. Daarna was hij ook actief als artistiek directeur van het Museo d'Arte Contemporanea in Turijn.
Fuchs heeft veel artikelen over Nederlandse en buitenlandse kunstenaars gepubliceerd. Hij is auteur van boeken over onder meer Karel Appel, Rembrandt en de Nederlandse schilderkunst. Hij bekleedde diverse internationale adviesfuncties en was curator van verschillende exposities wereldwijd, waaronder een aantal keer in het Guggenheim museum in New York. Eerder ontving hij Koninklijke onderscheidingen in Nederland, Italië, Noorwegen, Duitsland en Luxemburg.
Uitzonderlijke verdiensten
Voor Avans Hogeschool zal Fuchs colleges verzorgen over kunstgeschiedenis, kijken naar kunst en het ambacht van kunstenaar. Een ere-lectoraat wordt verleend aan personen die uitzonderlijke verdiensten hebben geleverd. Fuchs is een autoriteit op het gebied van kunst met wortels in het Brabantse en heeft internationaal veel voor de positie van Nederland in de kunstwereld betekend. Voor de Akademie voor Kunst & Vormgeving|St. Joost is hij een voorbeeld, met name hoe hij verschillende disciplines in de kunst met elkaar heeft verbonden.

Tijdens de ceremoniële uitreiking van het ere-lectoraat - op maandag 1 oktober 2012- zal Fuchs zijn lectorale rede uitspreken en de lectorenketen ontvangen. Dat is de geboortedag -de 'dies natalis' -van de Academie voor Kunst en Vormgeving|St. Joost.


Terug naar boven