Nieuwe Coalitie vordert slecht /BVP dient zich aan...

Printerversie
Gepubliceerd op: 13-12-2014 | Gewijzigd op: 13-12-2014
Door tegengestelde politieke kleuren komen de zes coalitiegenoten die uit de recente gemeenteraadsverkiezingen te voorschijn kwamen, niet tot elkaar. Nol Roos [BVP] belt met  'de krant' om de coalitievorming over te willen nemen.... zie *

D66 gaat met vier partijen, die ook vijf zetels behaalden, de besprekingen in. Die vijf -naast D66- CDA, VVD, Rosmalens Belang en Bosch Belang,  zijn het niet op alle punten met elkaar eens [o.a. Theater en GZG-terrein].
Besprekingen daarover  zou de machtige D66 naar een isolement kunnen leiden.
Maar dan is er nog de zesde fractie PvdA, die in politieke kleur meer met D66 overeenstemt. en ook aan  de coalitiebesprekingen mee doet.  Maar..... de PvdA behaalde maar vier, ipv vijf zetels die de anderen wel hebben..... 

Nu is de keuze gemaakt: geen zes, maar vijf coalitiegenoten straks toe te laten in het Bosch bestuur. Daar komt, aldus het Brabants Dagblad [vandaag, 13122014] de redenering naar een zetelverdeling in het stadsbestuur op neer. Dat betekent wel dat óf de PvdA afvalt, en D66 een kniebuiging heeft moeten doen, óf dat Rosmalens Belang of Bosch Belang afvalt en D66 meer tevreden is met haar politieke kleur [samen met PvdA] in een nieuw bestuur.

*Redacteur van het BD, Robèrt van Lith meldt op internet: 
De Bossche Volkspartij (BVP) wil het initiatief voor de vorming van een coalitie in Den Bosch 'overnemen'. Dat laat voorman Nol Roos van de BVP weten.  Als zij er niet uitkomen, gaan wij het toch doen?”
Zes partijen in Den Bosch onderhandelen over coalitie

Roos las in het Brabants Dagblad van zaterdag 13 december dat de partijen die nu onderhandelen over een nieuwe coalitie, in een impasse zitten. De grootste partij, D66, wil alleen samen met de PvdA plaats nemen in een coalitie. Rosmalens Belang, VVD, CDA en Bosch Belang willen daarentegen liever zonder de PvdA verder, maar dan wel met D66.

"Als zij er niet uit kunnen komen, gaan wij het toch doen?", zegt Roos. Een ongeschreven regel is echter dat na het mislukken van een formatie, de op een na grootste partij het initiatief overneemt. Dat is Rosmalens Belang in dit geval.
Roos: "Dat kan wel zo zijn, maar wij zijn de grootste winnaar van de verkiezingen. Wij kwamen van nul op drie zetels." 

Maar de andere fracties willen eerst bezien wat de BVP in de komende regeerperiode presteert: Roos wil namelijk samen met Rosmalens Belang, VVD, CDA en Bosch Belang een coalitie willen vormen.

Terug naar boven