Afscheidsspeech van wethouder Jeroen Weyers

Printerversie
Gepubliceerd op: 30-01-2015 Voorzitter, raadsleden, ambtelijke organisatie. Het zijn slechts tien stappen. Van mijn plek achter de collegetafel naar mijn plek in de raad. Het is dan ook geen afscheid van jullie, van dit huis van de stad. Het is het afscheid van een ambt.
Een abt dat ik ruim 3 jaar met hele veel plezier heb vervuld. Vrij plotseling, toen Rodney Weterings wegging, werd ik wethouder en terugkijkend was het drie jaar lang soms turbulent. Zeker als het gaat om dossiers als theater en bibliotheek.
Een theater dat er nu gelukkig gaat komen, een bibliotheek waarbij ik er niet in geslaagd ben
de Raad te overtuigen van de noodzaak.
Jeroen Weyers, die voor het laatst als wethouder een afscheidsspeech hield in de
extra raadsvergadering van dinsdag 27 januari 2015
.

Dit is een moment uit de toekenningen
van het 'Beste Vrijwilligersidee' in de WII-fabriek.

foto © paul kriele, 26 januari 2015.

Maar soms ook turbulent thuis.
Elke week samen met Chrisje de agenda doornemen, hoe we het zouden oplossen ’s avonds en in de weekeinden met de kinderen als ik weer op pad was.
En het was dus altijd Chrisje die thuis met onze drie kinderen druk bezig was terwijl ik ergens in de stad bezig was. Wat was mijn vrouw verbaasd toen Jos van de Ven in zijn column suggereerde dat ik maar parttime werkte. Ze dacht dat ik elke avond in de kroeg zat.

Maar het was zeker niet alleen turbulent, in tegendeel. Niks mooiers dan dingen voor elkaar krijgen met elkaar. Ondanks de crisis op de woningmarkt is er veel tot stand gekomen, Orthen Links, CPO Boschveld, Geldersedam [Vrij Spel], starterslening. De goede samenwerking met corporaties EN huurders wat resulteerde in het woonlastenakkoord. Geweldige ervaring om dit akkoord verder te brengen dan het Bossche.

De transitie en de transformatie van de jeugdzorg was een fikse klus, maar we zijn goed op weg ondanks alle beperkingen en kortingen op het budget. Ondanks bezuinigingen van het Rijk , provincie en gemeente staat onze culturele sector fier overeind, vernieuwt zich en biedt ruimte aan jong talent.
In wijken als Boschveld en Hambaken nemen inwoners weer de regie en verantwoordelijkheid voor hun buurt en is er volop ruimte voor bewonersbedrijven.

Nadat zaterdag 11 oktober 2014 op de Coming Outdag al vroeg op het Stadhuis de regenboogvlag was gehangen*, werd om 11.44 uur door Peer van den Muggenheuvel en wethouder Jeroen Weyers [Cultuur, Welzijn en Sociale Zaken] ook naast 'De Kathedraal' op de Markt de kleurrijke vlag van veelzijdigheid en verdraagzamheid gehesen. Links d'n Peer handen schuddend met wethouder Jeroen Weyers.

foto © paul kriele, 11 oktober 2014.

Homo emancipatie staat op de agenda.
Jongeren is ruimte gegeven met Be there, Solos, Jong Actief, De Poort en de Changemakers Challenge. Omdat deze stad de energie van jongeren brood nodig heeft! En wat zijn er ontzettend veel mensen in de stad die iets doen voor een ander.

Maandelijks ging ik een dagdeel vrijwilligerswerk doen en hoorde ik de verhalen en zorgen van hen. Maar ze gaven me vooral energie en het positieve gevoel dat we een sterke samenleving hebben. Een samenleving die uitdagingen aan kan.

Ik heb mensen ontmoet van verschillende culturen die het in deze tijd niet altijd even makkelijk hebben. Het is onze taak te verbinden en te zorgen dat iedereen gelijke kansen heeft op stageplaats en werk. Inwoners die vooral een meerwaarde kunnen zijn voor onze stad. Die, als het gaat om zorg voor elkaar, ons nog veel kunnen leren! En ik leerde wat lekker eten is: Turks, Marokkaans, Afghaans, Somalisch, Surinaams noem maar op.
Jeroen Weyers in gesprek met de pers.


foto ©  henk van esch, 21 november 2013.

En wat een leuke reacties heb ik gekregen toen bekend werd dat mijn wethouderschap eindigde. Gisteren nog tijdens het ‘Beste vrijwilligersidee’. In Hambaken waar een Afghaanse vrouw zei dat ik voor altijd in hun harten ben. En in Boschveld willen buurtbewoners mij een feest aanbieden. Omdat ik het verschil heb kunnen maken voor ze.


De toekomst...
En nu de toekomst, mijn ideeën voor ‘s-Hertogenbosch blijf ik de komende jaren hier als raadslid verwoorden. Want natuurlijk blijf ik raadslid. Ik vind het raar dat mensen mij vragen ‘Blijf jij in de raad?’ Natuurlijk ik ben verkozen en misschien wel door meer mensen dan verwacht. Ik maak daar uit op dat mensen vertrouwen in mij hebben en dat vertrouwen wil ik waarmaken door enthousiast aan de slag te gaan als raadslid.

Mensen die me kennen weten hoe ik in elkaar zit. Ik ben niet de politiek ingegaan voor mijn carrière, geld of status. Ik ben de politiek ingegaan om het verschil te maken tussen kansarmen en kansrijk. En de komende jaren zal ik me vanuit een andere rol hier keihard voor inzetten. Voor hen die het nodig hebben . voor hen die niet zo in het zicht zijn voor ons allen. Voor hen die ook recht hebben op kansen in deze stad.
Ik wens het nieuwe College veel succes. Ik bedank iedereen voor de fijne samenwerking en ik bedank u als raad voor het gestelde vertrouwen. Het was een voorrecht om wethouder te mogen zijn.
Dank u wel.


Terug naar boven