Dinsdagavond; Formateur Looijen presenteert zijn formatieadvies

Printerversie
Gepubliceerd op: 10-04-2018 | Gewijzigd op: 10-04-2018

Formateur Han Looijen adviseert een coalitie te vormen van de vier  grootste partijen:  VVD, D66, GroenLinks en CDA samen met een stabiel en bestuurskrachtig Rosmalens Belang en niet met een minder 'soepele' en minder ervaren Bossche Groenen dat ook wat compromisloos heeft  getoond. In deze vijf-formatie blijft het evenwicht behouden, maatschappelijk en bestuurlijk gezien.
Looijen vindt dat de PvdA en SP in dat opzicht so wie so afvallen. De Bossche Groenen is een partij met een lokaal profiel, maar die heeft weinig bestuurlijke ervaring en is minder stabiel. De vraag is of zij compromissen kan/wil sluiten. Dan rest Rosmalens Belang. Deze partij heeft een lokaal georiënteerd profiel, is bovendien stabiel en loyaal en daadkrachtig.
Daarom luidt Looijens advies: een coalitie te  vormen van VVD, D66, GroenLinks, CDA en Rosmalens Belang. In deze te vormen coalitie zijn alle partijen met éénwethouer in het College vertegenwoordigd.

De VVD gaat als grootste de formateur aanstellen. Mogelijk kan dat - als dat wenselijk is-  Looijen zelf zijn.

Er dienen, zegt Looijen tot slot, wel duidelijke afspraken te worden gemaakt: op financiële kaders,
duurzaamheid, bereikbaarheid, duurzame economische ontwikkeling, arbeidsmarkt en samenwerking met de omgeving.

Bericht van 5 april 2018: Formateur Han Looijen klaar met zijn formatieadvies
Formateur Han Looijen, VVD-wethouder in Zaltbommel, presenteert dinsdagmiddag 10 april 2018 zijn advies over een formatie van een nieuw Bosch College. Dinsdagavond 10 april 2018 debateert de gemeenteraad over het advies van Looijen.

Het ligt voor de hand dat de vier grootste partijen VVD, D66  en CDA en Groen Links met een vijfde bijv. de BosscheGroenen een nieuw College gaan vormen. Na de gemeenteraadsvergadering van dinsdagavond zal olv een formateur de vijf fractieleiders aan een nieuw College gaan werken. 


Bericht van 23 maart 2018 Zaltbommelse wethoude formateur in De Bosch
Op verzoek van Jan Hoskam ( VVD wethouder en eerste onderhandelaar) voor de vorming van een nieuw college van burgemeester en wethouders gaat Han Looijen aan de slag als informateur. De 43-jarige Looijen is nu nog wethouder voor de VVD in de gemeente Zaltbommel. Jan Hoskam heeft de benoeming van de informateur vooraf afgestemd met de 14 fractievoorzitters. 

  Han Looijen, VVD-wethouder in
Zaltbommel gaat formatieproces leiden.

,.................................................................................................
 

Informateur Han Looijen start volgende week zijn verkennende gesprekken met vertegenwoordigers van de 14 verschillende partijen uit de nieuwe Bossche gemeenteraad. Hij gaat onderzoeken op welke wijze een meerderheidscollege samengesteld kan worden.

Wordt Mike van der Geld in
nieuw College de wethouder
voor D66 in plaats van Eric Logister...
?

foto © paul kriele, 13 april 2017.
.............................................................................
 

Mike van der Geld alvast tot wethouder gekozen
D66 heef alvast Mike van der Geld aangewezen als hun kandidaat voor het wethouderschap in een nieuwe coalitie. Om zo gezegd 'vernieuwing aan te brengen' schuift de fractie Van der Geld naar voren. 'We kijken tevreden terug op de samenwerking met Eric Logister,'  aldus een persbericht. 'Met Mike vander Geld gaat de fractie voor een frisse wind in het gemeentebestuur.'
Bij de definitieve verkiezingsuitslag was D66- na de VVD -de grootste partij.Terug naar boven