Trainerende ambtelijke burelen

Printerversie
Gepubliceerd op: 18-04-2006 | Gewijzigd op: 24-07-2011
Het zit ondernemers bij bouwaanvragen niet mee. Binnen de gemeente opereert een ambtelijk team op de afdeling Bouwvergunningen, die door de commissie 'Welstand' ook nog eens op de lip wordt gezeten. Dan heeft in een historische binnenstad de 'Monumentencommissie' ook een bepalende rol.
Na de Jan Heinstraat [Gereformeerde Kerk] en Postelstraat 23 [voormalige bakkerij van De Koning], is dit al het derde pand op rij waarvan de ambtelijke procedures niet echt vlotten.
Overbekend is het project van aannemer Drijvers in de Stoofstraat/ Snellestraat. Daarvan spraken aanvankelijk de diverse gemeentelijke afdelingen die erbij betrokken waren, elkaar tegen . Deze bouwaanvraag is vijf jaar getraineerd !
Dan zijn er nog projecten die niet publiekelijk bekend staan of door de eigenaar stil gehouden worden om niet verder te worden tegengewerkt.

-Boven: Gereformeerde Kerk Jan Heinsstraat, langdurige bouwprocedures.
-Rechts boven: Voormalige achterpanden van bakkerij De Koning in de Postelstraat. Die zijn verbouwd tot appartementen na een kraakperiode overwonnen te hebben. 
-Rechts: Afgeketst bouwplan voor transparant kantoorpand in de tuin van Stationsweg 2-4
.

foto's © gerard monté, 12 december 2004, 5 januari 2005 [r.] en 16 december 2007[boven].

Ook heel duidelijk is de invulling van de tuin van Stationsweg 2-4. Dat perceel is van Groenewoud. Daar had Don Murphy van VMX- architecten uit Amsterdam een min of meer glazen, kantoorpand in strakke belijning bedacht. Op de etages waren appartementen gesitueerd. De diverse monumentencommissies kwamen in opstand, zo ook de Kring Vrienden van 's-Hertogenbosch en ...Frans van Gaal van De Stadspartij. Die lanceerde zelfs een kaartenactie tegen de nieuwbouw.
Ook hier scheen de gemeente een foutje te hebben gemaakt, waardoor het een langdradige en langdurige procedure is geworden.