Formateur Baartmans volgt - uit debat - vorming nieuwe Coalitie

Printerversie
Gepubliceerd op: 13-03-2006 Maandagavond 13 maart 2006 voltrok zich het politieke debat met alle fracties uit de gemeenteraad in het bestuurscentrum. Voltrok, want het verliep erg taai. Dat lag vooral aan de initiatiefnemers van deze politieke bijeenkomst, Hermie van Ommeren de lijsttrekker van de PvdA die met acht zetels winnaar van de verkiezingen is, en de beoogd wethouder Geert Snijders.

De PvdA-ers Geert Snijders en Hermie van Ommeren die het debat leidden.
Oud-gedeputeerde Joep Baartmans-van de Boogaart, de nieuwe formateur in de Bossche politiek.
foto's © paul kriele, 13 maart 2006

Op aandrang van de fracties kwam Van Ommeren, die te vaak bevestigde wat achter de tafels van de partijen werd uitgesproken, na een schorsing met de naam van de formateur. De roep was eerst nog naar een visie die de PvdA zou moeten uitspreken voor de komende regeerperiode.
Vervolgens kwam de roep om een formateur, wat een voorstel was van Toon van Bussel [Rosmalens Belang]. Daar gingen alle fracties mee akkoord. Formateur Joep Baartmans-van de Boogaart gaat inhoudelijk trachten een coalitie samen te stellen. Deze formateur spreekt nog deze week met alle fracties. Afhankelijk van de overeenkomsten en verschillen zegt Baartmans, die een rijke politieke ervaring heeft, zowel als gedeputeerde [987-1995] en ook 8 jaar als waarnemend burgemeester, de volgende stap te gaan zetten.

Baartmans wil zich op een verzoek van Roderick van de Mortel [VVD] nog niet aan een optie voor een coalitiesamenstelling vastpinnen, al klonk die wens vooral in het eerste uur. ‘Ik ga diverse varianten onderzoeken,’ aldus Baartmans voor wie alles denkbaar is: 3 x Links plus 1, of voortzetting van de oude coalitie, of een geheel nieuw samen te stellen coalitie. De formateur wil rekening houden met de verkiezingsuitslag, dwz: recht doen aan de coalitie van de voorbije vier jaar en rekening houden met de ruk naar Links’.

‘Tempo’, zoals Bart Eigeman [Groen Links] het uitdrukte, daar gaat het ook om, want er komt een moeilijke periode, er is nog veel te doen en we krijgen een raad waarin vele nieuwkomers zitten.