In memoriam bij uitvaart Ben van Zwieten door burgemeester Rombouts

Printerversie
Gepubliceerd op: 08-01-2013 | Gewijzigd op: 18-04-2020
Bij het overlijden van oud-burgemeester Ben van Zwieten sprak burgemeester Ton Rombouts
in de kathedrale basiliek van Sint Jan  op 5 januari 2013 een In memoriam uit.

Beste families Van Zwieten en De Meijer.
Graag wil ik u namens het stadbestuur van ’s-Hertogenbosch, van harte condoleren met het overlijden van uw broer en schoonbroer.
Beste Charlotte en Maarten, Ruud en Anne, Florence en René,
ons medeleven gaat heel speciaal uit naar jullie. Jullie die deze week jullie vader, schoonvader en opa hebben moeten afgeven. Acht jaar nadat jullie afscheid hebben moeten nemen van jullie moeder, schoonmoeder en oma Corinne van Zwieten-de Meijer.
 
-Boven: Ben van Zwieten tijdens zijn bestuursperiode in een van de gemeenteraadsvergaderingen in het Gouvernementspaleis.
-Links: De uitvaart van Ben van Zwieten op zaterdag 5 januari 2013 in de Sint Jan
.

foto © paul kriele, 26 november 1989 en 5 januari 2013.


Wij hopen dat onze ereburger, Ben van Zwieten, burgemeester van ’s-Hertogenbosch van 1978 tot 1989, nu eindelijk de rust heeft gevonden, waarnaar hij al geruime tijd verlangde.
Wij vertrouwen er met jullie op, dat hij inmiddels verenigd is met zijn innig geliefde vrouw Corinne,
die gedurende vele jaren zijn trouwe levensgezellin was. En die hem in zijn verantwoordelijke functies vaak onzichtbaar, maar regelmatig ook duidelijk zichtbaar ondersteund en bemoedigd heeft.
Zij was ontegenzeglijk de sterke vrouw achter de burgemeester van achtereenvolgens Cuyk, Valkenswaard, ’s-Hertogenbosch, Culemborg en Berghem. Geen wonder dat Ben de laatste jaren Corinne zo hevig miste. Kinderen en kleinkinderen Van Zwieten, wij hopen dat jullie troost zullen vinden bij de gedachte dat jullie vader en moeder thans liefdevol herenigd zijn.

Jullie mogen weten, jullie moeten weten, dat de stad ’s-Hertogenbosch jullie vader en grootvader zal blijven herinneren als die innemende, bescheiden en bedachtzame burgemeester.
Rustig, geduldig, evenwichtig, betrokken, bezorgd, altijd op harmonie en vertrouwen gericht.

Levensloop
Bernardus, Laurentius, Arnoldus Van Zwieten, trad in 1978 aan als de vijftiende burgemeester van
’s-Hertogenbosch. Het CDA had toen nog 17 zetels in de gemeenteraad (nu 4), de PvdA 11 (nu 5), de VVD 4, Knillis 3, Bosch Belang 1 en D’66 1. CDA en PvdA bestuurden deze stad in die jaren met ferme hand.
Burgemeester Van Zwieten zag het vooral als zijn taak te coördineren en te stimuleren.

In zijn eerdere gemeenten, Cuyk en Valkenswaard, was dit wel anders. “daar vond men alles prachtig wat ik deed”, zo keek hij bij zijn afscheid in 1989 terug.

Andere tijd
Maar soms moest Van Zwieten ook zelf stevig aan-de-bak. Zijn eerste jaren in ’s-Hertogenbosch, kenmerken zich door woningnood en bedrijfssluitingen. De economische recessie van toen sloeg hard toe. De werkloosheid liep snel op. Het stedelijk huishoudboekje werd door Den Haag stevig ‘geknipt en geschoren’. Ben grapte hier ooit zelf over: “deze problemen zorgden voor een structurele vergrijzing van mijn haardos”.
De Brabant Vastgoed- affaire hield het stadsbestuur in die jaren in een houdgreep. Zelf vond Ben zijn lastigste beslissing de ontruiming door de Mobiele Eenheid van de door de krakers bezette Papenhulst, in het Nachtegaalslaantje hier vlakbij.

Veel vreugde daarentegen heeft hij beleefd - samen met Corinne - aan de viering van het
800-jarig bestaan van ’s-Hertogenbosch. Zijn absolute hoogtepunt vormde het bezoek van Prins Charles aan onze stad in 1988, ter gelegenheid van de herdenking van de bevrijding door de 53ste Welsh Division.

Genieten kon deze sympathieke ‘pater familias’ ook van kleine dingen. Samen met collega’s, later met oud-collega’s. Maar ook in kleine kring met vertrouwelingen op het stadhuis of met vrienden bij hem thuis, onder het genot van een sigaartje en een glas wijn, haalde hij graag enkele van de vele anekdotes op, waarmee zijn rijke burgemeesters carrière ‘geplaveid’ was.
Ben had een groot gevoel voor humor. Droge humor.

Beste familie Van Zwieten, familie De Meijer, Charlotte, Maarten, Ruud, Anne, Florence en René,
de stad ’s-Hertogenbosch zal haar ereburger Ben Van Zwieten, haar burgemeester van 1978 tot 1989, blijven gedenken als een deskundig en aimabel burgervader, bezorgd om en betrokken bij zijn stad.
De stad die hij ook na zijn terugtreden nog actief is blijven volgen.

Ben,
Dank voor wat jij en jouw lieve Corinne voor onze stad en haar inwoners hebben gedaan.
Adieu!

Terug naar boven