Coalitie zonder GroenLinks/Doremalen stopt als fractievoorzitter

Printerversie
Gepubliceerd op: 04-09-2013 | Gewijzigd op: 05-09-2013
De vijf coalitiepartijen VVD, GroenLinks, PvdA, CDA en Rosmalens Belang hebben het beraad over de gevolgen van het vertrek van wethouder Ruud Schouten afgerond.

VVD, PvdA, CDA en Rosmalens Belang willen geen nieuwe wethouder voor GroenLinks benoemen, vanwege de te korte inwerktijd die nog resteert naar de eerst volgende verkiezingen van najaar 2014.
Groen Links haakt af aan bestuurscollege
Deelname aan het College was onderdeel van het coalitieakkoord. Zonder wethouder in het college kan GroenLinks geen bestuurlijke bijdrage leveren. Daarom heeft GroenLinks de samenwerking met de vier anderen opgezegd. Ze zal zich wel  constructief inhoudelijk blijven opstellen als oppositiepartij. 

Hiermee komt een einde aan de samenwerking tussen VVD, CDA, PvdA, Rosmalens Belang en GroenLinks. Deze is gestart in 1998. Het besluit om de samenwerking nu op te zeggen, is de uitkomst van rustig overleg in goede sfeer.
De overgebleven vier gaan met een krappe meerderheid door met het ongewijzigde coalitieakkoord. Ze hebben dit schriftelijk aan de raad meegedeeld.
Het college van B&W is gevraagd de portefeuille van wethouder Schouten verder te behartigen.


Bericht van de coalitie
In een gezamenlijk opgesteld persbericht delen de fractieleiders van VVD, CDA, PvdA en Rosmalens Belang mee,
dat ze volledig achter het coalitieakkoord blijven staan. Ondanks dat er sprake is van een kleinst mogelijke meerderheid , voelen zij zich ook gesteund door de constructieve manier waarop oppositiepartijen al jarenlang omgaan met raadsvoorstellen. 


Peter van Doremalen legt fractievoorzitterschap neer
Peter van Doremalen fractievooriztter af.

foto ©marcel van dijk, 31 oktober 2009.
Woensdagavond 4  september 2013 heeft Peter van Doremalen de GroenLinks fractie laten weten zijn functie als fractievoorzitter neer te leggen. “Onze wethouder heeft onder vervelende omstandigheden zijn functie moeten neerleggen de en coalitie wil verder zonder GroenLinks. Ik heb me keihard ingezet voor groene politiek, in verbinding met de mensen in onze stad. Ik wil nu mijn verantwoordelijkheid nemen en ruimte maken voor een nieuwe start van GroenLinks. Daaraan blijf ik als fractielid vol overtuiging mijn bijdrage leveren”.
Peter van Doremalen werd in februari 2012 gekozen tot fractievoorzitter nadat Bart Eigeman het politieke toneel verliet en Ruud Schouten benoemd werd tot wethouder. Van Doremalen blijft raadslid voor GroenLinks. Vicefractievoorzitter Erik de Rooij zal de taken voorlopig waarnemen.


Terug naar boven