Vrijspraak of lichtere straf Bewoners Deutersestraat

Printerversie
Gepubliceerd op: 25-10-2019 | Gewijzigd op: 25-10-2019
Het Bossche gerechtshof  heeft  de inwoner van Lith (38jr. ) die in 2013 werd aangehouden na een massale inval bij het woonwagencentrum aan de Deutersestraat vrijdag 25 oktober 2019 vrijgesproken. Dat houdt tevens in dat ook de verbeurdverklaring van zijn woning (€ 410.000 naar hem terug gaat. Dat mreldt het Brabants Dagblad  [dd. 25102019] 

De rechtbank veroordeelde de man twee jaar geleden tot achttien maanden celstraf en verbeurdverklaring van zijn woning. In hoger beroep werd vorige maand 21 maanden celstraf tegen hem geëist. Maar volgens het hof is niet duidelijk welke contante uitgaven door hem zijn gedaan en is niet vastgesteld dat de bedragen van misdrijf afkomstig zijn.
Een 40-jarige bewoner van de Deutersestraat werd in 2017 veroordeeld tot 14 maanden en verbeurdverklaring van zijn woning van 390.000 euro. Het gerechtshof sprak hem vrij van het witwassen en draait daarmee de verbeurd verklaring terug. Wel is een taakstraf van 100 uur gevonnist voor het valselijk opmaken van een of meer geschriften.

Wapenbezit Wegens witwassen werd een bewoonster (37) van een woning aan de Deutersestraat in 2017 veroordeeld tot 12 maanden celstraf. Ook werd haar woning (390.000 euro) verbeurd verklaard. In hoger beroep werd 18 maanden. celstraf geëist. Maar het gerechtshof spreekt haar vrij. Twee 53-jarige personen die ieder 500 euro moesten betalen voor wapenbezit zijn door het hof vrijgesproken.
Een 50-jarige man die voor medeplegen van valsheid in geschrift werd veroordeeld tot 60 uur taakstraf moet van het hof 50 uur taakstraf uitvoeren. Een 53-jarige bewoner die voor witwassen werd veroordeeld tot 240 uur taakstraf en een maand voorwaardelijke celstraf werd vrijgesproken.
Een 61-jarige man werd door de rechtbank onder meer voor valsheid in geschrift veroordeeld tot 180 uur taakstraf. Ook werden een horloge en twee racefietsen verbeurd verklaard. Het gerechtshof vonnist 80 uur taakstraf en is het eens met de verbeurdverklaring van de fietsen. Hij zei niet de eigenaar te zijn van het horloge. Het hof heeft niet kunnen aantonen dat dat anders was, dus hij is vrijgesproken van het witwassen ervan. Het uurwerk bewaart de politie tot de eigenaar zich meldt.

Bericht van 30 april 2014 Bewoners Deurtersestraat voelen zich beroofd
De bewoners van het woonwagenkamp in de Deutersestraat, waar vorig jaar oktober een inval plaats vond, en er door politie en Justitie van alles [o.a. geld en auto's] werd meegenomen, voelen zich beroofd. Zestien van de twintig bewoners  werden gearresteerd en voor kortere of langere tijd vastgehouden.*
Onlangs deden ze nog hun beklag voorafgaand aan de commissie Bestuurszaken met onder meer burgemeester Ton Rombouts. Rombouts de raadsleden en het publiek toonden zich ontdaan na de verhalen van enkele bewoners. **
 
 
 
Bij een rechtzitting woensdag 30 april 2014 eisten de bewoners hun spullen terug.  Dat gaat van auto's, wapens, dure sieraden en antiek en kostbaar porcelein, maar ook contanten.

Volgens een hunner advocaten, Nilissen, zijn de eigendommen onrechtmachtig in beslag genomen. Nilissen, die vindt dat de kampbewoners door justitie beroofd zijn, noemde ook bankpassen en geld. 

* Massale inval politie en Justitie kampje Deutersestraat artikel dd. 31 oktober 2013. 
 **Zie artikel Aangeslagen raad en burgemeester  artikel dd. 17 april 2014.
Bron: twitterende redacteuren Brabants Dagblad.

Terug naar boven