Boek over Bossche en Nieuwkuijkse ‘De Spar’

Printerversie
Gepubliceerd op: 09-01-2011 | Gewijzigd op: 09-01-2011
Bart Beaard uit Drunen is bezig met de afronding van een boek over de historie van De Spar. Deze groothandel staat bij Bosschenaren bekend als de concurrent van De Gruyter met ook –vanaf 1956 - een groot magazijn aan de Parallelweg.
Beaard beschrijft de voorgeschiedenis van De Spar, die een winkelketen was die bevoorraad werd door de uit Turnhout afkomstige molenaarsfamilie Van Mol Pauwels en later uitgroeide onder Jo van de Heijden en Piet van Mol.

De gepensioneerde en breed vertellende Beaard, die in zijn arbeidzaam leven directeur was van toeleveringsbedrijven in de bouw, komt tijdens zijn onderzoek, dat in 2008 aanving, uiteindelijk uit bij Jumbo. Dan zijn al diverse overnames gepasseerd door de SHV, Eric Albada Jelgersma van de Unigro, Super De Boer en tot slot Laurus die zijn magazijn had in het voormalige bevoorradingscentrum van De Gruyter aan de Balkweg.
Maar dat centrum zou zijn langste tijd wel eens gehad kunnen hebben omdat de nieuwe eigenaar Jumbo zijn winkels vanuit Veghel bevoorraad.

Den Bosch komt met de bedrijfsgeschiedenis en de logistiek van ondermeer ‘de vers’ redelijk in beeld. Uit die Bossche tijd speelt ook de eerste textielsuper in Hintham die eind jaren 60* veel ophef veroorzaakte omdat de wetgeving deze assortimentsuitbreiding niet toeliet. Desondanks verrezen er ook textielsupers in andere plaatsen [Dordrecht] in het land. Maar De Spar heeft nimmer zijn grote geheim, waar dat textiel vandaan kwam, prijs gegeven.

Aanleiding voor het speurwerk van Bart Beaard, die lid is van de Drunense Heemkundekring, was de nieuwbouw in de Van Schuppenstraat in Nieuwkuijk. Daar stond het Van Mol Pauwelscomplex. Naar de wens van de omwonenden had hun straat eigenlijk Van Mol Pauwelsstraat moeten heten. Maar de gemeente Drunen gaf er toch een andere naam aan.
Momenteel is de auteur Beaard, die veel steun kreeg van collega-heemkundeman en auteur van diverse boeken, Cees van den Oord, in gesprek met de nazaten [gebrs.] Van de Heijden om het resterend gat in zijn boekenfonds te kunnen dichten.

* De Spar Familiesevrvice was actief in de jaren 1968/1969.  Met spaarkaarten [zegeltjes plakken] kon men in de Hinthamse super artikelen tegen reductie kopen. De Familieservice trok hele busladingen met huisvrouwen die ontvangen werden met een kop koffie met gebak. Daarna werd er gewinkeld. 
De Familieservice is in de jaren begin 70 overgegaan in de textielservice, zo schrijft een lezer.