Rens den Otter: het zit meer niet mee, dan tegen

Printerversie
Gepubliceerd op: 25-09-2008 | Gewijzigd op: 08-07-2011
Hierboven: Parade 12 en 13. Een interessante plek, indertijd ontdekt en in ontwikkeling gezet door Geoffrey Groenewoud. Daar -op de hoek- ontplooit ook Rens den Otter zijn plan voor een bed & breakfasthotel. Dat project laat nog op zich wachten. 
Foto rechts boven: Verwersstraat 18, dat een loungecafë moet worden voor de hotelgasten van Den Otter in het Lombardje. Het interieur is spoorloos verdwenen en de pacht op bier, wil Heineken niet loslaten. 
Rechter foto: de oude meubel- en beddenzaak van Neefs. Wie kocht Verwersstraat 23 ? Rens den Otter, al denken sommigen dat  de panden in deze buurt allemaal van Geoffrey Groenewoud zijn.. . 
Arnold Vrielink was deze eerste horeca-exploitant van Verwersstraat 23, maar de ambities van Vrielink waren te hoog gegrepen.
Toen kwam  Thijs Vos die er een riant en modern  Misverstant inrichtte en met succes. 
Achter die gevels ontwikkelt zich het project  van Rens den Otter die voor de gasten van de luxe hotelsuites langszij het Lombardje, zowel in het Misverstant, als op Verwersstraat 18 [loungecafé] horecafaciliteiten ontwikkelt. 
Maar dat project kampt ook al met vertraging...

foto's © paul kriele, 3 april en 15 augustus 2007 en 18 januari 2004[r].

Rens den Otter heeft veel noten op zijn zang: druk druk, veel panden in ontwikkeling en een druk privé-leven. Maar Rens blijft lachen, ook al zit het niet altijd mee en duren procedures eindeloos lang en malen ambtelijke molens als maar voort.

Den Otter heeft panden in het Lombardje, waar 12 luxe hotelsuites zijn ingericht in panden langszij de Binnendieze. Bij de exploitatie van die hotelkamers ging den Otter een samenwerking aan met Jeroen Funcke van restaurant ’t Misverstant. De opzet was dat de hotelgasten zowel op dat restaurant als op een nieuw te openen loungecafé op Verwersstraat18 zouden kunnen terug vallen..
Peperstraat 1, het hoekpand, staat al twee jaar in de verbouwing en laatst bleek dat het nog wel een jaartje kan duren vooraleer dit 16 kamers tellende beoogd bed & breakfasthotel open gaat. De aanvraag dateert van december 2005.
Probleem is hier de feitelijke eigenaar Geoffrey Groenewoud. Die situatie maakt dat de verbouw/inrichting niet echt opschiet. Ook Geoffrey’s project aan de Lange Putstraat/Verwersstraat is aanzienlijk vertraagd: Dat was eerst juni 2008 en nu staat er geafficheerd oktober 2008. Geoffry houdt hier een slag om de arm en zegt dat eerst een paar ‘showappartementen’ worden opgeleverd om de reactie van ‘de markt’ te kunnen peilen.

Verwersstraat 18 staat al anderhalf jaar in de verbouwing. Dit perceel maakte allerlei uitbaters [Palm, Eigenwijze, Chablis] door. Laatstelijk was het een Grieks restaurant van Costas Zagkotsis. Maar er rust een Heinekenpacht op. Dat blokkeert de verhuur door de nieuwe eigenaar Den Otter aan een exploitant die zich al heeft aangediend.
Daarnaast loopt er nog een procedure om te achterhalen wie de inventaris heeft verkocht. Die spullen werden op een aanhanger geladen toen de overdracht al was geschied. Costas heeft Heineken, Rens den Otter en Marco Boelens van ‘MB-horeca’ voor de rechter gedaagd om hier uitsluitsel over te krijgen.. !
Dan speelt er nog het akkefietje dat Den Otter, zonder medeweten van de buurvrouw, achter zijn zaak een achterommetje heeft geconstrueerd…
-De hoekpanden Van Berckelstraat/ Zuid-Willemsvaart, waar zijn vrouw een tijdje een bloemwerkplaats/atelier runde, zijn al enige tijd –na kort bezit geweest te zijn van John van Deursen - in andere handen gekomen. Maar van een ontwikkeling is hier door commentaar van de buurt - nog geen sprake.
-Als belegging heeft de ondernemer naast horecapanden, zoals M’n Tante in de Korenbrugstraat, ook enkele privépanden. Buiten zijn huis in Vught, de voormalige villa van Putters nabij de Koepel, belegde hij in een pand op Vughterweg 64, dat geheel werd gerenoveerd.
-In oktober 2007 kocht hij van mevrouw Otjens de villa op Pettelaarseweg 1. De 71-jarige weduwe van dr.Otjens, Y. Otjens-van de Boomen, die er vanaf 1985 woont, heeft als clausule in het koopcontract laten opnemen dat ze pas eind 2010 de villa zal verlaten.
Geoffrey Groenewoud
Op het  beantwoorden  van telefoontjes van journalisten is Geoffrey zo bleek,  niet erg happig. Maar Geoffrey ontkent dat de panden Parade 12 en Verwersstraat 23 van hem zijn.
Ook Den Otter is niet echt gesteld op nieuwsgierige journalisten. Zeker als we ‘voor onze beurt spreken‘ toen in november 2005 ‘de Peperhoek’ opschrok over de komst van een hotel in de Peperstraat. De pers was ineens niet langer welkom.

Zoals gezegd procedures duren in Den Bosch, erg lang. Den Otter gaat niet zitten vitten op de gemeente die hij hard nodig heeft. Maar wie zit op wie te wachten..?
De gemeente laat bij monde van burgemeester Rombouts weten, dat de stad graag - en dan nog het liefst - een 5-sterren hotel in de stad er bij heeft. De kosten van een 5-sterren hotel, dat 24 uur open moet, waardoor er 5 man extra klaar moeten staan, zijn zelfs voor een gevestigd ondernemer niet op te brengen.
En welke faciliteiten levert de gemeente voor de opzet van een bed & Breakfasthotel? Geen enkel. De ondernemer die het erop waagt, moet zichzelf zien te redden. De wirwar van zoveel procedures vergt daarnaast ook nog eens veel doorzettingsvermogen.


Terug naar boven