Bosch' pand in Amsterdam

Printerversie
Gepubliceerd op: 01-01-2016 | Gewijzigd op: 01-01-2016
Een van onze oplettende lezers heeft in Amsterdam een pand ontdekt dat de naam 's-Hertogenbosch draagt. Het uit de zestiende eeuw daterende pandje  heeft ook een muursteen in de gevel met  de naam en het wapen van 's-Hertogenbosch daarop. De steen toont de stad ten  midden van polders. Het pand staat naast Krasnapolsky op Dam 11. Maar het had eerder als adres Warmoesstraat 201.

Op de site http://www.amsterdamsegevelstenen.nl/Dam11.htm staat een uitvoerige beschrijving van dit pand uit 1590 dat toen eigendom was van de familie Cloeck. In 1725 en in 1952 is het gerestaureerd. Bij de eerste restauratie werden de ramen vergroot en gingen er [hoek-]stukjes van de muursteen af.
Hoewel de muursteen uit 1590 dateert heeft de steenhouwer er toch de middentoren van de Sint Jan, die in 1584  afbrandde, opgezet.

>>>Zie voor de meer recente geschiedenis van het pand, onder de foto's.

's-Hertogenbosch staat er op dit pand.
Het bevindt zich naast hotel Krasnapolsky
.

foto's © rob van den bosch, 30 december 2015.
De muursteen zit net boven de voordeur.

Uit de serie  Oe gotte kèk daor  'De Wildeman' door Henny Molhuysen [waarschijnlijk 1984]

Amsterdam de hoofdstad van ons land. We kennen er allemaal wel een aantal panden. Op de Dam bijvoorbeeld het Koninklijk Paleis en het befaamde Krasnapolsky. Maar, op nummer 11, op de hoek van de Pijlsteeg, staat een zeventiende eeuws pand, geheten „De Wildeman”, maar ook wel: 's-Hertogenbosch. Als aanduiding van deze naam bevindt zich een gevelsteen in dit pand.

De Stichting „Den Bosch 800, da komt van eigus” ontdekte in de herfst van 1982 het monument. Deze stichting was van mening dat het pand per abuis in de hoofdstad van ons land was gebouwd; immers de twee wildemannen en het stadswapen in de voorgevel duidden erop dat het de bedoeling was dat het in Den Bosch zou dienen te komen. Daarop werd er een brief naar de gemeenteraad van Amsterdam geschreven. In deze brief werd om een verjaardagsgeschenk gevraagd in 1985, als 's-Hertogenbosch 800 jaar zou bestaan.

In één van de open plekken in de Bossche binnenstad zou dit 'Amsterdamse' monument nadat het steen-voor-steen was afgebroken, herbouwd kunnen worden. In 's-Hertogenbosch zou het kunnen worden ingericht als dranklokaal; de eventuele winst zou tussen de beide steden gedeeld kunnen worden. Een plaatselijk Amsterdams blad zag de brief op de 'Lijst van ingekomen stukken' van de gemeenteraad staan en wijdde er een artikel aan onder de kop: „Den Bosch maakt aanspraak op pand aan de Dam”.

Ook op het Bossche stadhuis kwam men achter deze briefwisseling tussen de Bossche stichting en het Amsterdamse gemeentebestuur. De Bossche burgemeester Van Zwieten haastte zich dan ook aan zijn Amsterdamse college Polak te schrijven, dat de afzender van de brief niet de officiële Bossche stichting was die de viering van 1985 voorbereidde. Hij raadde zijn college dan ook aan „een creatief, afwijzend antwoord” te schrijven.

>>zie voor gehele artikel: 'De Wildeman'.

Terug naar boven