Bezoeken van Beatrix aan de stad/ o.a. opening bestuurscentrum

Printerversie
Gepubliceerd op: 28-04-2004 | Gewijzigd op: 17-11-2015
Koningin Beatrix heeft de laatste jaren regelmatig Den Bosch aangedaan. Zij kwam op 3 februari 1999 het nieuwe Paleis van Justitie openen, zij bezocht op 20 maart 1999 Indoor Brabant en op 6 april 2000 vergezelde zij koning Albert en prinses Paola bij hun particulier bezoek aan de provincie Noord-Brabant. Tijdens dat bezoek deden zij ook 's-Hertogenbosch aan.
Op vrijdag 3 november 2000  woonde Hare Majesteit de opening bij van het Erasmusfestival in Theater aan de Parade waar het Nederlands Danstheater en het Nationaal Ballet werken van Hans van Manen uitvoerden
Prins Claus was overigens op 3 september 1999 als ere-voorzitter van de Stichting Nationaal Monument een dagje in Den Bosch. Prins Claus,

April 2004 was een drukke maand voor de gemeente 's-Hertogenbosch. Niet alleen werd het nieuwe bestuurscentrum geopend, ook kwam koningin Beatrix op bezoek.
Aankomst stadhuis
Om even over drie uur kwam de koningin in haaerlimousieangereden bijhestadhuis Hare Majesteit wordt daar begroet,  eerst door Hanja May-Wegge, de Commissaris der Koningin en vervolgens door burgemeester Ton Rombouts.
Aankomst om even over drie uur van Hare Majesteit Hier begroet door commissaris der Koningin Maij-Weggen en door burgemeester Rombouts.  
Uiterst rechts Aart Goossens, de vader van Julia [onzichtbaar]. 


foto's © paul kriele, 28 april 2004.
Beatrix begroet het gezelschap dat haar een hartelijk welkom geeft.
Op de voorgrond Julia Goossens en haar vader Aart. Op de achtergrond de Stadspijpers.

De koningin wuift naar de Bosschenaren die in grote getale waren kRechts: omen opdagen. Nog net zichtbaar De Oude Schuts.

foto's © gerard monté [r] en paul kriele [boven], 28 april 2004 .
 

 Uitgebreide reportage:
Inleiding
Woensdag 28 april 2004 bracht koningin Beatrix een bezoek aan ' s-Hertogenbosch. Hare Majesteit was uitgenodigd om het nieuwe bestuurscentrum -een ontwerp van Dirk Jan Postel- aan Achter het Stadhuis en aan de Wolvenhoek te komen openen. Voor gemeente en het publiek was een programma samengesteld.
De koningin arriveerde even over drieën voor het stadhuis. Daar werd ze begroet door enkele honderden Bosschenaren, de Stadspijpers en de Oude Schuts. Uiteraard was het voltallige College van Burgemeester en Wethouders op het bordes present.
Tot de eersten die haar begroetten waren Commissaris der Koningin Hanja Maij-Weggen en Burgemeester Ton Rombouts.
Ook de kleinzoon van waarnemend gemeentesecretaris [Piet Wijnen] Olav en de dochter van Jacky Goossens [interim communicatie gemeemte] Julia, mochten Hare Majesteit een handje geven.
Een poging tot een demonstratie aan de oude V&D, zijde Achter het Stadhuis, werd vanmiddag door de politie verijdeld.. .

Programma voor de medewerk[st]ers 's morgens 
In het Stadskantoor was 's morgens voor alle medewerk[st]ers van de gemeente een bijeenkomst geweest. Er werd een ballon opgelaten met eronder een banjieren daarop YES! De weduwe van mr. Peter Lansbergen onthulde een plaquette met daarop in rood de tekst YES, een voor velen herkenbare kreet van wijlen haar man.

Piet Wijnen ging in zijn speech in op het verloop en de ontwikkeling van het re-organisatieproces naar de flexibele werkplekken. Daarin belichtte hij zoveel mogelijk alle aspecten en verwerkte erin de reacties van de directeuren.
Vervolgens sprak de weduwe van mr. Peter Lansbergen, de gemeentesecretaris die anderhalf jaar geleden plotseling overleed.
De minzame
Lansbergen was het die de aanzet tot de nieuwe organisatie en het bouwproces had gegeven.
Het werd een pakkende toespraak van Regina die tevens een plaquette onthulde ter nagedachtenis aan wijlen haar man.
Regina hoopte dat dit een blijvende herinnering zal zijn aan Peter Lansbergen. Ze sprak de wens uit dat het aan allen inspiratie mag blijven geven om volgens dit kantoorconcept te blijven werken in de geest van de grote bestuursman.

Landing
Hare Majesteit kwam woensdagmiddag kort voor drieën aan op de helihaven op de Meerendonk [Den Bosch -Zuid] aan. Daar werd ze onder meer begroet door Cas de Quaij huisvriend van de Oranjes . De Quaij woonachtig in Helvort, is voormalig directeur bij de Bankiers F.van Lanschot.
Onderstaande foto's van de landing zijn in dank overgenomen van Gert-Jan Castelijns, die werkzaam is in een van de kantoren tegenover de Meerendonk.

De landing van de helicopter op de helihaven de Meerendonk in het Pettelaarpark.  Het uitstappen van Hare Majesteit met verwelkoming door Cas de Quaij [l]. Rechts de adjudant van Beatrix.
Het instappen in de hofauto en het vertrek vanaf de Meerendonk op weg naar het nieuwe Bestuurscentrum.
Rechts:
de dochters van de fotograaf- Lisa en Fréderique Castelijns- poserend voor de dranghekken met twee vrouwelijke agenten.
foto's © gert-jan castelijns, 28 april 2004.

Op de Meerendonk was weinig publiek aanwezig. Bijna nauwelijks iemand wist dat de koningin hier zou aankomen..

Aankomst stadhuis
De Koninklijke Harmonie bracht voorafgaand aan de aankomst van Hare Majesteit een aubade. foto's © paul kriele, 28 april 2004.  
 
Burgemeester en Commissaris der Koningin onderhouden zich met een van de muzikanten van'de Koninklijke'.  


 Het College van B&W was present en ook de architect Dirk Jan Postel op de rechter foto uiterst rechts in gesprek met Jan van Heijningen
Rechts Rombouts maakt even een babbeltje met het publiek.

Hieronder: grote schoonmaak voor koninklijk bezoek. en politiefunctionarissen en ordecommissarissen overleggen nog even.
Flimers en bewaking op het dak.

foto's © paul kriele, 28 april 2004 .
 
   
   


Maij-Weggen en Rombouts tonen belangstelling voor de Oude Schuts. De Stadspijpers vermaken het publiek in afwachting van.... 
foto's © gerard monté [r] en paul kriele [l], 28 april 2004.
De kinderen Olav [kleinzoon van wnd.gemeenteesecretaris Piet Wijnen en de dochter van Jacky Goossens werden tot het heuglijke moment beziggehouden door hun ouders en ambtenaren van de gemeente en zelfs even begroet door de burgemeester en de commissaris der Koningin.
Rechts: Piet Wijnen en burgemeester Rombouts maken even een praatje met de kinderen Olav en vader Aart Goossens en zijn dochter Julia.

- foto's © paul kriele, 28 april 2004Aankomst om even over drie uur van Hare Majesteit Hier begroet door commissaris der Koningin Maij-Weggen en door burgemeester Rombouts.

zie voor eerste begroeting bovenaan pagina..

Links: Beatrix begroet het gezelschap dat haar een hartelijk welkom geeft. Op de voorgrond Julia Goossens en haar vader Aart. Op de achtergrond de Bossche Oude Schuts.
 
De koningin nam alle tijd om zich met de jonge gasten te onderhouden.
foto's © gerard monté [r] en paul kriele [l], 28 april 2004.  
 
Links: De koningin maakt kennis met het voltallige College onder wie Elly de Jonge en Roderick van de Mortel en Jetty Eugster. Achteraan Bart Eigenman en architect Dirk Jan Postel [Bestuurscentrum/Stadskantoor].
foto's © paul kriele,  28 april 2004 .
Beatrix wuift naar de Bosschenaren die in groter getale waren komen opdagen. Uiterst rechts Cas de Quaij.

De zitting in  de  raadzaal.
   
De Koningin treedt hier met burgemeester Rombouts de nieuwe raadzaal binnen. Op de achtergrond onder andere Cas de Quaij die bevriend is met de koninklijke familie.
Na het welkom door gastheer burgemeester Rombouts, sprak architect Dirk Jan Postel.
   
Tijdens het muzikaal intermezzo speelt hier de 15-jairge cellist Steven Bourne, die recent het Prinses Christina Concours won. Burgemeester Rombouts biedt Hare Majesteit 'De Kroniek van de hertogen van Brabant'' aan.  

foto's © gerard monté, 28 april 2004.

De officiële opening van het nieuwe bestuurscentrum was de onthulling van een plaquette. 

Koningin Beatrix biedt de glazen bol aan aan de twee living statues. 
foto's © gerard monté, 28 april 2004 .
Zij onthullen daarop de plaquette door het doek weg te halen. 
De living statues gaan met de glazen bol even de straat op aan Achter het Stadhuis.
 foto's © gerard monté, 28 april 2004 .

Rechts: Onderweg valt Hare Majesteit tussen het publiek een lange jongeman op. Het is dj Cuijff. Samen met kunstenaar Robert Gabrielse had hij een stuntje bedacht.

foto's © paul kriele, 28 april 2004.

Tweede deel 'de wandeling': na een rondleiding door het nieuwe bestuurscentrum en een welkomstwoord in de nieuwe raadzaal vertrekt Beatrix rond vier uur voor een wandeling door Achter het Stadhuis en Achter het Verguld Harnas op weg naar het nieuwe Stadskantoor.

Johan Cuijff toont een dubbel geslagen houten verpakking waarin links- achter glas- een grammafoonplaat zichtbaar is. Het is de eerste picture-disco van de radiotoespraak van de toenmalige koningin Juliana uit 1953 kort na de Watersnoodramp. 
Op de foto buigt koningin Beatrix zich voorover om de tekst op het document in het rechter gedeelte te kunnen lezen. Vervolgens luistert zij naar de toelichting van de Bosschenaar Johan Cuijff.
Rechts boven: Al vriendelijke lachend en wijzend naar haar hofdame neemt ze het geschenk aan en dankt Cuijff voor zijn geste. Ze beloofde Johan Cuijff de plaat op een oude grammofoon te zullen beluisteren..
De commissaris Maij-Weggen en Rombouts kijken lachend toe. 
Rechts:
Voor het Stadskantoor is nog een groep opstelten actief die het publiek vermaakt.

foto's © paul kriele, 28 april 2004.*Dejee Cuijff had toentertijd een eigen site www.elcuijff.com Zijn band heet El Cuijff.

Demonstraties
Vanmiddag klommen enkele actievoerders tegen de gevel van de oude V&D aan de zijde Achter het Stadhuis Zij wilden een spandoek ophangen met daarop de -vermoedelijke-tekst:
Dat komt naar Den Bosch toe
Wie zal dat betalen..?
Nog voordat de demonstranten via touwen het dak hadden kunnen bereiken had de politie hen in de gaten. Zodra ze het dak bereikten werden ze ingerekend. Het spandoek is door een klein raampje van V&D naar binnen getrokken.

Demo Fietsersbond
Eerder had de Fietsersbond ook al gedemonstreerd. Zij ageerde tegen het feit dat voor een koninklijke gast wel de rode loper wordt uitgelegd, maar voor fietaers er geen rode loper via Achter het Stadhuis mag leiden naar de Verwersstraat en Achter het Verguld Harnas. [Fietsers moeten omrijden door de Waterstraat..
Die rode loper mocht van de politie wel een eind verderop worden gelegd, maar dat viel nauwelijks iemand op.
Bezoek aan Bestuurscentrum Wolvenhoek 
In de nieuwe vleugel van het Stadskantoor nam het gezelschap plaats voor het podium dat boven de Binnendieze ligt. De grote hal vormt een uitgelezen auditorium voor dit soort grote ontvangsten. Allereerst voltrok zich een ballet en musiceerde het kamerorkest Musica Ducis. met wederom solist Steven Bourne. Ook soleerde twee dansers van het Nederlands Danstheater.
Na een rondleiding door het gebouw, waar Beatrix ook belangstelling toonde voor de –nieuwe- flexibele werkplekken uitgerust met eigentijds computerapparatuur en instelbare bureaus, nam de koningin tegen vijven afscheid van gastheer burgemeester Rombouts en mevrouw Maij-Weggen.  
Opvallend was dat het verloop van dit hoge bezoek op rolletjes verliep. Er werd stipt aan de geplande timing gehouden.
Ondanks alle bewaking was er sprake van een gemoedelijke sfeer. Meerderen is het opgevallen dat Hare Majesteit aardig in de stemming was en veelal hartelijk glimlachte naar haar gastheren en de Bossche burgers.


Leden van het Nederlands Danstheater gaven een korte uitvoering op het podium in de hal van het Stadskantoor. De glazen wand met tegenlicht biedt een origineel decor.

Een van de eerste programmapunten was een balletuitvoering van het Nederlands Danstheater. 
Boven: het orkest.
Rechts: Koningin Beatrix kijkt even schielijk naar de papperassen van de burgemeester.
foto's © gerard monté, 28 april 2004 .

rondleiding Stadskantoor
Rijtje hoge en..... rechts rijtje goed gemutste gasten.
 
foto's © gerard monté, 28 april 2004 .
Boven: De aanvang van de rondleiding door de nieuwe vleugels van het stadskantoor olv burgemeester Rombouts.

Rechts: Beatrix toonde ook belangstelling voor de nieuwe organisatie met zijn flexibele werkplekken.


Architect Postel nodigt- als grap- Beatrix uit om, in het licht van zijn -'beperkt' budget, even te kijken naar het Ikea-krukje... 

Rechts: Vertrek Hare Majesteit:
Met een oranje spandoek als groet van de sociëteit Het Swijnshooft en wat regen vertrok Hare Majesteit tegen vijf uur.


 foto © gerard monté, 28 april 2004 .
 

 

1. Maxima in Den Bosch

Op dinsdag 4 september 2001 brachten kroonprins Willem Alexander en zijn geliefde Máxima Zorreguieta een bezoek aan Brabant, waaronder Den Bosch.
Hieronder een reportage van Nanja Toebak, Paul Kriele en Gerard Monté die zich op uiteenlopende plaatsen in de stad hadden opgesteld. 

Bezoek Máxima en Willem Alexander aan 's-Hertogenbosch op 4 september 2001. foto © paulkriele [l.] en gerard monté, 4 september 2001

Maxima en meer [Nieuwsbrief Bastion Oranje,  4 september 2001]
Máxima Zorreguieta en Willem Alexander hebben zojuist hun vaar-en rijtocht in Den Bosch er op zitten.
Ze kwamen even over twaalven aan per blauwe bus . In de Visstraat stapten eerst Máxima gekleed in een rood mantelpakje en vervolgens Willem Alexander uit. In de Uilenburg vertrokken de rondvaartbooten. Die met Máxima werd door Leo Valentijn geboomd. Juist op dat moment ging het regenen. ‘Ik word wel lekker nat’, zei Maxima onderweg volgens een toeschouwer.

Aankomst van het paar op het station. foto © gerard monté, 4 september 2001.

halte de vestingwerken
Bij de Roode Leeuw stapten ze na hun inspectie van de vestingwerken over in de blauwe Opel Cabriolet. Onderweg stonden honderden mensen, maar of het aantal gehaald wordt van 6 april 200 bij het bezoek van Paola aan Den Bosch valt te betwijfelen. Het linnen dak van de auto bleef helaas gesloten, alleen door een open raampje kon men een glimp van de lachende en voortdurend wuivende Maxima- aan de rechterkant- en WIllem Alexander- aan de linker kant- opvangen.

Zodra de stoet met twee auto’s en een aantal motorsurveillances in de Peperstraat verscheen zette de beiaardier de klepels van de klokken van de St.Jan in beweging. Dat gaf extra sfeer aan de rijtoer.
Tegen half twee kwamen het paar en het gevolg met een groot escorte van persmensen, security, burgemeester Rombouts tesamen met commissaris van de Koningin Houben [in een volgauto] aan bij het Bossche stadhuis. Ook daar - vanaf het bordes - bleef Maxima wuiven naar het toegestroomd publiek, de winkels bleven leeg.
Overigens onderbraken kantoorlui en andere zakenmensen hun middagpauze om even ergens naar het koninklijk bezoek te gaan kijken.

Fotoreportage van aankomst Uilenburg en vaartocht Hekelssuis
Paul Kriele stond rond 12 uur in de Visstraat. Ter hoogte van de Lepelstraat stopte de blauwe bus en stapte als eerste enkele securitymannen en vervolgens Máxima uit, daarna volgde Alexander en toen comissaris Houben en burgemeester Rombouts.

Alle bruggen waren afgesloten, maar hier en daar kon men nog dichtbij een bruggetje komen. Slimmerds waren via de parkeergarage De Kuil binnegekomen om langszij de Waterstraat het paar te kunnen zien.
De Binnendieze waar ze de Waterstraat kruist.
De zijkant van parkeergarage De Kuil.
foto's © paul kriele, 4 september 2001.

Spaanse madonna met willetje
Volgens ingewijden kreeg Máxima op een gegeven moment van Alexander een paraplu aangeboden, maar die weigerde ze:' Geen paraplu, ik moet naar de mensen zwaaien.., ' aldus Máxima.
Het is er blijkbaar wel eentje met een willetje...anonieme bron: 'Een baasje'.

Aankomst Café De Roode Leeuw/ Hekelsluis. Een mooi punt was de Hekelsluis en omgeving waar wat meer ruimte was voor het publiek.

Het moment waarop Willem Alexander aan Máxima voorstelt een paraplu op te zetten...

foto © nanja toebak, 4 september 2001.


Passage van de Hekelsluis foto's anja toebak, 4 september 2001.


de vaarroute
Vanaf de opstapplaats in de Molenstraat waren twee bootjes met het koninklijk paar, commissaris Frank Houben en burgemeester Rombouts richting Café De Roode Leeuw, voorafgaand door een bootje met beveiligingsmannen naar de Hekelsluis gevaren. De politie had onderweg de bruggen afgesloten, maar in de Waterstraat was nog een gaatje open. Vanaf de openingen tussen de verdiepingen van de parkeergarage De Kuil hingen de mensen met de benen buiten.
Vanaf Café De Roode Leeuw trok langzaam een colonne onder escorte van motorsurveillances en beveiligingsbeambten dwars door de stad naar de Markt . 
In het stadhuis vond een onderbreking plaats van het publieksgerichte bezoek..In de Peperstraat stond weinig publiek, hoewel een straat was met het meest rood-wit-blauw aan de gevels. De klokken van de St.Jan beierden.

Op veel plaatsen hingen fier de vlaggen te wapperen in een westen windje. Ook talrijke oranje ballonnen maakten de grauwe lucht kleurrijker. Hier en daar was een spandoek opgehangen met welkomstteksten. Op de gevel van café De Kleine Werelt op de Markt hing een Bossche leuze....

Spandoek met: We'n lekker ding ben-de gij..


foto © Nanja Toebak, 4 september 2001.

Op de Markt stelde Máxima zich in contact met talrijke vrijwilligers, die er aanzaten aan een Brabantse koffietafel.
De politie schat in dat in Den Bosch circa 30.000 mensen op de been waren in tegenstelling tot Breda: 13000 en Tilburg 12000.
In een echt wisselend Hollands klimaat voltrok zich de kennismaking met de provincie Brabant. Behalve wat spandoeken tegen het Argentijnse regime en vóór vrijheid van de Molukken was er geen verstoring van de openbare orde. Voor de politie was er geen reden om in te grijpen.
Ook in Den Bosch wilde men spandoeken uithangen. Op de Hoge Steenweg in Den Bosch [boven Mecx] hadden de krakers van de Tolbrug een rood-wit-blauwe vlag met anti-kernwapenlogo uitgehangen. Later vandaag zijn in Den Bosch vijf personen aangehouden.[zie verderop]
bezoek stadhuis
Het paar verpoosden ruim een half uur in het Bossche stadhuis. Daar waren deputaties van vrijwilligers met wie zij kennis maakten. Op het bordes nam Máxima de tijd om naar het enthousiaste publiek te wuiven.
MS Mode die in een verbouwingsfase zit, had een welkomstspandoek opgehangen ter camouflage van de gehavende gevel.

Op de Markt was het een drukte van belang niet alleen door het publiek, er was van alles te zien: levende figuren en ook stilstaande 'beelden'.

foto © gerard monté, 4 september 2001.

Afsluiting bezoek
Om 14.15 uur vertrok de auto vanaf de Markt naar het station La Gare. Doordat het opnieuw regenachtig was ging de kap weer over de Cabriolet. Honderden mensen stonden op de Stationsweg achter de dranghekken

Aankomst en vertrek onder politie escorte.

foto © gerard monté, 4 september 2001.
 

Aan de zijkant van La Gare werd hen uitgeleide gedaan door commissaris van de koningin Frank Houben en burgemeester Ton Rombouts.Commissaris Frank Houben stond steeds aan haar zijde.

foto © gerard monté, 4 september 2001.
 

Op het perron aangekomen was het wachten geblazen. Daar maken de twee grappige gebaren naar het publiek over waar de trein bleef... Op het perron aangekomen was het wachten geblazen. Daar maken de twee grappige gebaren naar het publiek over waar de trein bleef... 

 De Nederlandse Spoorwegen liet zich weer eens van haar beste kant zien. De trein, die om 14.47 uur moest vetrekken was er pas om krap 14.49 uur. Intussen had Máxima naar het publiek staan wuiven en enigszins verbaasd naar haar horloge en naar het publiek gekeken wat er aan de hand was.. 

Uiteindelijk klonk om 14.49 uur het vertreksein voor de sneltrein die vanaf perron 1 naar Eindhoven vertrok .
Politie tevreden 
De Bossche politie is tevreden over het bezoek en de houding van het publiek Ze schat dat 30.000 mensen langs de route stonden. Er waren 200 agenten ingezet.

Op de Markt werden vijf personen, onder wie een 28-jarge Utrechtse en een 23-jarige man zonder vaste woon - of verblijfplaats, aangehouden toen een van hen een pakketje uit een tas haalde. De verdachten waren eerder baldadig geweest door vlaggen halfstok te hangen. De andere drie worden nog verhoord; ze willen niet hun naam zeggen. Het pakketje bevatte een spandoek met een tekst die het asielbeleid aan de kaak stelde.


2. Beatrix in Den Bosch
Bezoek koningin Beatrix aan Den Bosch [Speciale editie Nieuwsbrief dd. 5 november 2000]
Vrijdag 3 november 2000 bracht koningin Beatrix - opnieuw-een bezoek aan Den Bosch. Haar voorgaande bezoek -op 6 april 1999 - bij gelegenheid van het onofficiële staatsbezoek van het Belgisch koningspaar zullen velen zich nog kunnen herinneren.
Om even voor zeven uur 's avonds trad koningin Beatrix vrijdag -na aankomst op het Bossche station- het Theater aan de Parade binnen, waar iedereen al in afwachting van haar komst was. Premier Wim Kok moest het- vanwege ziekte van zijn vrouw- laten afweten, evenals minister Vermeend.
De koningin werd in de foyer van de schouwburg ontvangen door prof. dr.H.Peeters in aanwezigheid van Hans van Manen, burgemeester Ton Rombouts, cvdk Frank Houben en minister Bronkhorst.
Connie Palmen mocht Hare Majesteit het eerste exemplaar aanbieden van het fotoalbum 'Dansende Muzen' dat een ode is aan de eerder die dag gelauwerde choreograaf.
In de pauze en na de voorstelling hield de vorstin zich in de Pleinzaal op met de balletdansers. Een half uur na afloop van de feestelijke bijeenkomst verliet Beatrix per hofauto Den Bosch. Aan de uitgang hadden zich enige tientallen 'Bosschenaren' verzameld die haar met luid applaus uitgeleide deden.

Bezoek Beatrix aan de stad  in
gezelschap van burgemeester Rombouts.

foto © gerard monté, 6 april 2000.
 


De directie van Theater aan de Parade zegt, dat de koningin haar grote tevredenheid heeft betuigd over de aard en de wijze van ontvangst en het verblijf in de Bossche schouwburg.

Koningin Beatrix heeft de laatste jaren regelmatig Den Bosch aangedaan. Zij kwam op 3 februari 1999 het nieuwe Paleis van Justitie openen, zij bezocht op 20 maart 1999 Indoor Brabant en op 6 april 2000 vergezelde zij koning Albert en prinses Paola bij hun particulier bezoek aan de provincie Noord-Brabant. Tijdens dat bezoek deden zij ook 's-Hertogenbosch aan.
Recent- op vrijdag 3 november 2000- woonde Hare Majesteit de opening bij van het Erasmusfestival in Theater aan de Parade waar het Nederlands Danstheater en het Nationaal Ballet werken van Hans van Manen uitvoerden
Prins Claus was overigens op 3 september 1999 als ere-voorzitter van de Stichting Nationaal Monument een dagje in Den Bosch. Prins CLaus, die een steen in de gerfkamer inmestelde, was genodigd om de start van de nieuwe fondswerving rond de restauratie van de St.Jan op te luisteren.
------------
Máxima Zorreguieta meermalen in Den Bosch [ Nieuwsbrief Bastion Oranje maart en april 2001]

Máxima Zorreguita bezoekt in october 2001 's-Hertogenbosch, Dat bezoek maakt onderdeel uit van een elfprovinciëntocht. Het is bedoeld als kennismaking met Nederland en de Nederlandse bevolking.
Eerder was gebleken dat de toekomstige echtgenote van Willem Alexander najaar 2000 de stad al heeft bezocht. Zij oriënteerde zich in de Bossche ommelanden met commissaris van de koningin Frank Houben over de stad en de provincie. Bij dat bezoek maakte zij ook een fietstocht door de stad en omgeving.
Van Houben is bekend dat hij nauwe relaties onderhoudt met het vorstenhuis. Bovendien is aan zijn vriendschap met het Belgisch koningshuis mede ook het bezoek van koning Albert en prinses Paola [6-4-2000] aan Den Bosch te danken.
Hoewel Houben niet het achterste van zijn tong liet zien, vertelde hij voor Omroep Brabant dat Zorreguieta thuis bij hem op bezoek was geweest en zij samen hadden gefietst. Houben vindt de -waarschijnlijk-toekomstige koningin- een hele bijzondere sterke vrouw.
Terug naar boven