Het stadhuis

Printerversie
Gepubliceerd op: 01-07-2002 | Gewijzigd op: 19-02-2013
Het stadhuis en de locaties.
ir. Ad van Druen heeft  -na onderzoek- eind  jaren 90 ontdekt dat er eerst een Out Raethuys op het blok van de Markt heeft gestaan [1348-1370 ] en een tweede versie stond aan Achter het Stadhuis tot  over de Binnendieze en het derde  zoals w ehe tnu kennen staat aan d emarkt vanaf 1370. Dit middenpand werd is 1670- met het linker 'De Gaffel'  en het rechter deel Het Gildenhuis samengevoegd. In 'De Ga'ffel' kwam het stadsbestuur bij elkaar en Het Gildehuis was van het Kramersgilde.

Het huidige stadhuis, dat oorspronkelijk alleen een middendeel had en later met de twee aanpalende panden tot één geheel werd samengevoegd.

Het stadhuis is in zijn huidige vorm/positie het derde. ir. Ad van Drunen concludeerde- na onderzoek-, dat eerst op de plek van De Kleine Werelt en later aan Achter het Stadhuis een raadhuys moet hebben gestaan....Vanuit die laatste locatie is het uitgebreid richting Markt.

Bekend marktpanorama met puthuis en stadhuis. Achter het puthuis is nu 'de Kleyne Werelt',  waar in he tbegin van de stadsgeschiedenis het eerste 'Raethuys' heeft gestaan.


We zeggen wel: de ouwe V&D, maar nog ouder is Hotel De Gouden Leeuw. Het leeuwtje dat er nu nog voor staat, herinnert aan dit hotel. Het hotel werd in 1930 afgebroken tbv het nieuwe warenhuis van Vroom & Dreeesmann.
Het leeuwtje van De Gouden Leeuw wist zich te handhaven hoewel het vorig jaar omver werd gereden...

foto © gerard monté.
 


Oorsprong van het gebied
Den Bosch ligt in de oksel van Dommel, Aa en Dieze. De eerste bewoners kozen een hoge zandrug als veilige/droge woonplek. Op die plek verrezen later Hotel Central en De Moriaan. Ook hotel Piet Mulders [Noord-Brabant] zat in dat rijtje.
Van Drunen, de bouwhistoricus, die ook de kelders op en rond de Markt onderzocht, meldde dat aan de noordzijde van de markt de oudste middel-eeuwse huizen stonden, veelal met een nogal brede pui.

De kant van de hotels zoals dat vroeger heette, was een zandrug waar de eerste handelsactiviteiten plaatsvonden.

foto © gerard monté

De noordzijde van de Markt ligt relatief hoger dan andere delen. Het is de oudst bewoonde plek van de stad.
De St.Jan- op de achtergrond- werd buiten de eerste stadsmuur gebouwd. Die muur kruist de Kerkstraat[Bouman van Bergen] en de Hinthamerstraat [Van Arendonk schoenen
Er doen vele ideeën de ronde. Sommigen gaan ervan uit de Markt van pui tot pui, als één groot plein opnieuw te bestraten, anderen willen een glooiende markt en weer anderen zeggen : 'laat zitten wat zit.. '.

De vraag is wel of Beth Galí, de Spaanse architect nog aan bod komt met een inrichtingsplan....
Markt 59, het  woonhuis en het atelier van Jeroen Bosch, nu pand van Invito. Het pand is eigendom van Johannes, roepnaam Joep van Rooy. Jeroen Bosch de wereldberoemde schilder, die sedert 1931 als beeld [Falise] op de Markt staat.

foto' s © gerard monté, 1 mei 2001.
Terug naar boven