Mariabrug over stadsdommel wordt vervangen

Printerversie
Gepubliceerd op: 10-09-2014 | Gewijzigd op: 10-09-2014
De Mariabrug voor langzaam verkeer over de Stadsdommel verkeert al langer in slechte staat. Enkele jaren geleden bleek dat grootschalig onderhoud noodzakelijk is. Voor de veiligheid is toen een tijdelijke stalen constructie aangebracht.
Uit nieuw onderzoek bleek dat het aanleggen van een nieuwe brug qua kosten en levensduur de beste keuze is.
De nieuwe brug krijgt een doelmatig [..] en ingetogen [..] uitvoering, waardoor de uitvoering aansluit bij het monumentale karakter van de omgeving (kloosters en school).
   
 Reparatie van de constructie onder de brug voorjaar 2011.  foto's © paul kriele en roland brouwer [l.],  4 maart 2011

Ingetogen ontwerp nieuwe brug
De huidige brug dateert uit 1952. De brug wordt een eenvoudige verbinding over de Stadsdommel tussen de historische binnenstad en de wijk ’t Zand. De uitvoering vindt plaats in de tweede helft van 2015. De nieuwe brug is uiterlijk 31 december 2015 gereed.
Het college wil ervoor zorgen dat de oversteek een zo kort mogelijke periode is afgesloten. De brug is onder meer belangrijk voor kinderen die naar de nabijgelegen basisschool fietsen. Omdat er aan weerszijden van de huidige brug op loopafstand bruggen liggen, komt er geen tijdelijke brug.
Design & Construct
Uitgangspunt bij de aanbesteding is een contract in de vorm van Design & Construct. Hierbij realiseert de aannemer op basis van een Programma van Eisen zowel het ontwerp als de uitvoering, tegen een vooraf vastgesteld plafondbedrag.
De totale kosten worden geraamd op maximaal € 550.000,-