Goudsmedenduo Ad Nouwens en Wim Houdijk stoppen er mee

Printerversie
Gepubliceerd op: 25-03-2016 | Gewijzigd op: 26-03-2016
‘Nouwens en Houdijk Edelsmeden’ op Vughterstraat 73 stoppen eind dit jaar. Beiden zijn al gepensioneerd ,maar hebben pas nu bewust een streep onder hun ambacht gezet. ‘Je moet een keer ophouden, ‘ zegt Wim. 'Anders komt het er niet van.'
30 jaar hebben Ad enWim in het monumentale pand in de Vughterstraat gewerkt. Achter de winkel, in de tuinkamer, zit het atelier waar ingewikkelde reparaties, taxaties, batterijen verwisselen, graveerservice en het [antiek] goud en zilverwerk werd gedaan.

-Links: Het pand met de donker bruine luifel
'Nouwens en Houdijk Edelsmeden'
op Vughterstraat 73 gaat dit jaar sluiten.

-Rechts: De goudsmeden Wim Houdijk [*1950] [l.]
en Ad Nouwens [*1948] hebben er 50 jaar vakmanschap opzitten. Tijd voor hun pensioen
.

foto's © paul kriele,  25 maart 2016.

Het begon bij beiden rond hun achttiende met –na het behalen van het handelsdiploma -het diploma voorgezel. Eind jaren 70 behaalden zij het ‘meesterteken goudsmid’ en daarop nog een het juweliersdiploma.
Wim [*1950] begon op zijn zestiende bij Dickerscheid in de Vivaldistraat. ‘Ik had net mijn Mulo-diploma gehaald. Vader zei: ‘Ge denkt toch niet dat je thuis kunt blijven zitten.. ‘ en stuurde me met de fiets er op uit.

Voor Ad [*1948] was dit vak een bewuste keuze.’Ik was in goud en zilver geïnteresseerd. ’

Ad en Wim kenden elkaar uit hun opleiding voor gezel aan het IVIO instituut, maar gingen elk hun eigen weg. Later in de jaren 80 ontmoetten zij elkaar weer. Dat was al na de tijd dat Populier op de van Veldekekade zat.
Populier was hier het grootste edelmetaalbedrijf, waar in die tijd van de Van Veldekekade 120 man werkten. Dat omvatte een fabriek, de groothandel en een rits vertegenwoordigers . Vooraan in de Hinthamerstraat 6 later Noordzee Fish en weer later de elektronicazaak van Dixons, zat de juwelierswinkel van Populier.

Ad Nouwens
heeft als hobby's varen en model spoorbanen. 

Wim Houdijk [op de foto] houdt van muziek [speelt in een band] en fietst graag o.a.op deze orca...

foto © paul kriele, 25 maart 2016.
 

In de jaren daarop verhuisde Populier naar een bedrijfspand op de Rietveldenweg naast autobedrijf Van Boxtel. Daar hebben Nouwens en Houdijk enige jaren samengewerkt voordat ze in 198 5voor zichzelf begonnen.
Wim ‘
Met het pensioen in het vooruitzicht betekent nog niet dat die twee gaan stilzitten. Ze hebben elk hun eigen hobby’s Ad gaat graag varen en heeft een modelspoorbaan en Wim is gek van fietsen en muziek maken. Samen met drie vrienden van zijn fietsclub richtte hij 12 jaar geleden het bandje 'Quick Back' op.

Binnenkort start de opheffingsuitverkoop van Nouwens en Houdijk Edelsmeden'. Na vijftig jaar vakmanschap stoppen Nouwens en Houdijk eind dit jaar. Mogelijk komt er voor die tijd nog een koper voor de zaak. Ook het pand staat te koop.
Maar op 31 december 2016 is in ieder geval voor hen de laatste dag in de zaak in de Vughterstraat.


Terug naar boven