Voorzitter Bosch Gilde René Tol ontvangt wortelhouten voorzittershamer

Printerversie
Gepubliceerd op: 02-04-2013 | Gewijzigd op: 02-04-2013
René van Tol MBGG, de vorzitter van het Bossche  Gilde  van goudsmeden heeft de deels zilveren en deels wortelhouten, voorzittershamer aangenboden gekregen. Deze voorzittershamer is naast een praktisch object, ook een symbool van broederschap en onderstreept het belang van de beslissingen en gebeurtenissen in het Gilde.
Het idee van dit 'kleinood' is al een jaar geleden bedacht door Noud Peters, die het samen met Marc de Roeper en Jacques van As hebben uitgewerkt.

Het hoofdmotief is het in zilver en roségoud uitgevoerde beeldmerk van “Het Bossche Gilde van Goudsmeden”, de “Boschboom”, dat in 1445 door het Bossche stadsbestuur als Gildewaarmerk werd voorgeschreven. De vijf takken van de Boschboom vertegenwoordigen de disciplines in het goudsmidsvak:  de goud- en zilversmeden, de graveurs, de zetters van edelstenen, de emailleurs en de uurwerkmakers. Op de kop van de hamer staat het in zilver en roségoud uitgevoerde beeldmerk van het Gilde,

De hamer werd aangeboden ter gelegenheid van de affiliatie [verbondenheid] met het Institute of Professional Goldsmiths’ uit Londen en de gezamelijke ondertekening van het Mission Statement tijdens de Algemene Ledenvergadering van het Gilde op 14 oktober 2012.
De hamer beweegt met een ingenieus mechaniek tussen gedreven zilveren bosbomen en is net als de basis gemaakt van wortelhout.