CeremoniŽle start bouw Cavalier aan Citadellaan

Printerversie
Gepubliceerd op: 01-06-2012 | Gewijzigd op: 09-07-2013
Situatie 9 juli 2013 Cavalier opgeleverd, precies een jaar [+ een maand] na ingraven koker
Het nieuwe stadsgezicht op de Citadellaan hoek Willem van Nassaulaan.

foto © paul kriele, 9 juli 2013.

Sitiatie 2 november 2012
Bouwkranen boven de huizenrij van de Citadellaan voor de bouw vanCavalier.

foto © paul kriele, 2 november 2012.

Bericht van 1 juni 2013. Vanmiddag vrijdag 1 juni 2012 is met functionarissen en eerste koper met het ingraven van een koker het startsein gegeven van de Cavalier, een wooncomplex langszij de Citadellaan en Willem van Nassaulaan in de Muntel.

De combinatie Zayaz Vastgoedontwikkeling en Hendriks Bouw en Ontwikkeling zetten dit project met 72 appartementen en grondgebonden woningen [huur en koop] binnen anderhalf jaar daar neer.
Op die plek stonden circa evenveel woningen van de corporatie Mgr. Prinsen die in de crisisjaren 20 en- na een oponthoud -vervolgens in de jaren 30 - van de vorige eeuw werden gerealiseerd. Zayaz nam het initiatie tot sloop en heeft nu al 70 % van het woningaanbod verkocht, aldus Jaqc van Sprundel van Hendriks Bouw en Ontwikkeling.

Toespraken zie verderop in dit artikel

   
-Boven: Steltlopers en een mechanisch gestuurde bouwvakker waren enkele elementen die deze ceremoniële start begeleidden.
-Rechts: de functionarissen, vln Jaqc van Sprundel van Hendriks Bouw en Ontwikkeling, wethouder Geert Snijders en in blauw/paars overhemd de eerste bewoner Chenwei Zhou, die later de koker zou ingraven.
Rechts achter de bouwvakker staat de manager Klanten en wonen van Zayz Mohanmed Acharki.


Links architect van het complex Geert Bos van HilberinkBos Architecten.

foto's © paul kriele, 1 juni 2012.

De ceremonie van het ingraven van de koker
Hierboven: Chenwei Zhou ontvangt de bouwhelm en rechts het ingraven door Chenwei Zhou en wethouder Geert Snijders in de bouwkuil.

foto's © paul kriele, 1 juni 2012.

Bouwcomplex
Het complex aan de Citadellaan ligt verscholen achter hekken.
foto 's © paul kriel, 29 mei 2012.


Toespraak Mohammed Acharki
De eerste spreker was Mohammed  Acharki [manager van Zayaz 'Klant en Wonen'], die een tijdsbeeld en een overzicht gaf van algemeen de geschiedenis en specifiek van de Muntel, '...waarop dit project -bouwkundig gezien -naadloos aansluit.
De wijk was [ al volgens een plan van 1904 ]aanvankelijk bedoeld voor ambtenaren en leraren maar de opspuiting duurde al 15 jaar en toen kwam er in de jaren 20 nog eens een crisis bovenop, waardoor er een onderbreking[1925] in de bouw ontstond. Pas in de jaren 30 [1936] is de wijk -in een goedkopere opzet - afgebouwd, maar niet meer voor hoger opgeleiden, maar voor arbeiders,' zei Acharki, die ook nog een nieuw begrip bedacht: Muntelen, wat betekent samen plezier  beleven in de wijk, elkaar ontmoeten'. 

Toespraak wethouder Geert Snijders
De wethouder is zelf afkomstig is uit deze wijk. Snijders is in de Willem van Nassaulaan 72 e.o.  opgegroeid. Hij  ging op school bij de fraters en leken van de mgr. Zwijssenschool. 'Maar die tijd was totaal anders dan nu,'sprak Snijders.  'Er woonden gezinnen met kinderen. Het was nog niet de tijd dat je  islamitische buren had. [Een tijdsverschil dat ook al Acharki had opgemerkt].  'De mensen waren gericht op de parochie [van het H.Sacrament]. De wekelijkse huurbetaling werd geïnd door iemand van de wooncorporatie Mgr.Prinsen. Dat werd bijgehouden op een kaart, waarop bovenaan een portret van mgr. Bekkers stond'. 
'Maar de sloop van de wijk is een goed besluit van Zayaz geweest. Ook het proces van uithuizing is goed en snel verlopen. Dit is een bijzondere plek, want die ligt op loopafstand van het station en de binnenstad,' aldus Snijders die besloot met:  'Zayaz en Hendriks hebben  dit goed opgepakt, want hierdoor heeft zij de woonmarkt weer in beweging  gehouden en de bouwsector weer op gang gebracht.'

Jaqc van Sprundel van Hendriks Bouw en Ontwikkeling benadrukte dat hij uit de belangstelling van kopers opmaakte dat er nog markt is. Nieuwbouw heeft een spin-off,' aldus Van Sprundel. 'Het effect is dat het  3 à 4 verhuizingen oplevert en ook inrichters, technici, monteurs en andere vaklui aan het werk zet .
Doordat er 70% voorverkoop was zijn we er mee begonnen. Van Sprundel noemde nog een element: Dit woonprogramma past bij de financiële mogelijkheden van de kopers, juist door die verhouding van prijs-kwaliteit. 
Het zijn betaalbare woningen. Dat was voor de kandidaten een bewuste keuze.'

Terug naar boven