PvdA wil aanpak ‘kindervuurwerk’ van Aldi en Lidl

Printerversie
Gepubliceerd op: 08-12-2017

De PvdA wil aanpak kindervuurwerk dat bij sommige supermarkten wordt verkocht.
Supermarktketen Aldi per 1 december gestart met de verkoop van vuurwerk dat –zo leert navraag bij het hoofdkantoor van de Aldi- officieel in de categorie F1 valt. Lidl is hier sinds 7 december mee gestart.

Deze categorie vuurwerk wordt ook wel kindervuurwerk genoemd waaronder bijvoorbeeld sterretjes, knalerwten, Bengaalse lucifers en kleine ijsfonteintjes vallen. Dit vuurwerk is verkrijgbaar vanaf 12 jaar, het hele jaar te verkoopbaar en mag het gehele jaar afgestoken worden.


Inwoners ondervinden flink overlast van dit ‘kindervuurqwerk’. In Rosmalen rondom de winkelpassage Molenhoek wordt er al stevig vuurwerk afgestoken dat wellicht officieel onder de categorie F1 kan vallen maar qua geluid daar weinig mee van doen heeft. Zie youtube-filmpje: https://youtu.be/arZKdCEM_YI Ook bij het hoofdkantoor van de Aldi geven ze aan dat ze veel klachten ontvangen. Zij verwijzen echter naar de regels: het mag, voorts is het aan de individuele gebruikers om hier fatsoenlijk mee om te gaan en aan de politie om desgewenst te handhaven.  Volgens Pieter Paul Slikker valt dit vuurwerk formeel onder kindervuurwerk,maar in de praktijk is er sprake van overlastgevend knalvuurwerk.


Fractievoorzitter Pieter Paul Slikker vraagt het stadsbestuur om de toezichthouder in stelling te brengen, te bezien welke mogelijkheden de gemeente heeft om op te treden en de ketens aan te spreken op de maatschappelijke verantwoordelijkheid.