PvdA-debat avond over relatie pers en politiek

Printerversie
Gepubliceerd op: 27-09-2013 | Gewijzigd op: 28-09-2013
Een huwelijk tussen de pers en de politiek..? Zeker niet, zo concludeerde Twan van den Brand van het Brabants Dagblad na afloop van de PvdA-debatavond in de Bibliotheek aan de Hinthamerstraat op vrijdagnamiddag 27 september 2013.
Laten we het op 'een gespannen relatie houden'. Dat kan geen kwaad, zei PvdA-raadslid en debatpromotor Lisette van der Swaluw.. 'Zo gaat dat vaak ook in een huwelijk,' viel een ander hem bij. En daarmee was het motto van het debat: ‘een goed huwelijk of een gespannen relatie’, maar deels afgerond.

Tussen 16.30 -17.30 uur vond er olv Elske Verbraak  [WakeUp] een discussie plaats aan de hand van enkele stellingen.
Laurens van Voorst  [Sprinkels], voormalig verslaggever van het BD in Oost-Brabant,had met zijn column de aftrap gedaan. Van Voorst gooide de knuppel in het hoenderhok door te stellen dat ‘..alles in Den Bosch zo lang duurt [..]. Dat komt omdat de raadsleden er wachten op wat de stadsredactie besluit… Waardeloos dat politici de media volgen,’ zei Van Voorst. Ergens in de zaal kreeg hij bijval en elders tegenspraak. Het aspect speelde overigens niet alleen in de regio, maar werd ook in landelijk verband bezien. De politici volgen heus wel hun eigen waarneming en checken het eventueel soms met de krant.
Later in het debat werd beweerd dat politici zich weinig op evenementen en bij debatten laten zien. Ook dat werd door menigeen tegengesproken. Raadsleden /politici zijn hard werkende mensen die dag en nacht in touw zijn, in tegenstelling tot journalisten die een vastgestelde werkweek hebben, gaf Eric Leltz [fractievoorzitter Groen Links in Ede] aan .

Politici die lekken moeten zich schamen
Daarop stelde Verbraak het verschijnsel lekken ter discussie. Geroepen werd dat politici zich moeten schamen als zij dat doen, waarop er meer gespecificeerd over de betekenis van lekken werd doorgegaan. Jan van Velthoven:’ Als lekken betekent klokkenluider dan is het noodzakelijk om zaken in de publiciteit te brengen waardoor het aandacht krijgt en het wordt aangepakt.’
‘Daarmee is het een instrument ,’ aldus PvdA fractieleider Hermie van Ommeren. ‘Maar lekken uit een gesprek, dat kan  niet. Daarmee schend je een afspraak. ’
Maar Van Velthoven vindt dat met het aspect klokkenluider meer moet worden gedaan. Het is in Nederland een ondergeschoven kind.’

Interessant was uiteraard de discussie over internet en de sociale media [twitter]. Hoofd stadsredactie Jos van de Ven vindt de kwaliteit voorop staan. 'We moeten het wel met minder mensen doen [na kritiek dat Wegener maar blijft doorbezuinigen van Antoon van Roosmalen]. ’Als er teveel journalisten wegbezuinigd worden zijn  we aangewezen op het snelle nieuws op internet,' sprak Van Roosmalen. 'We richten ons op Onderzoek en analyses, daarin willen we kwaliteit leveren,' reageerde Van der Ven.
‘Maar er viel daarop ook commentaar te vernemen dat ‘die analyses wel geleverd worden mbt het regionale nieuws, maar bij de landelijke berichtgeving mis ik ze,’ zei Renée Spermon /Blb.

De twitteraars en nieuwe nieuwssites kregen een veeg uit de pan omdat zij te snel en vaak te populistisch zijn. Jos van der Ven noemde bijv. dichtbij.nl te flitsend. De repliek van de redactrice Caroline Lichtenberg was dat ‘.. ik signaleer zaken en ga het daarop checken. We voegen iets toe.’

Volgende PvdA-debat over ‘Meer werk’ op 25 oktober 2013 .


Terug naar boven