WaltherHoevenaars nieuwe Boschboompenningmeester

Printerversie
Gepubliceerd op: 29-03-2009
Na 11 jaar nam Frits Op ten Berg in de Algemene Ledenvergadering van 18 maart j.l. afscheid als penningmeester van de heemkundekring De Boschboom. In 1999 was Op ten Berg Lambert van de Wiel opgevolgd in deze functie. Voorzitter Rudi van Eekert noemde het scheidend bestuurslid een correct persoonlijkheid. Bij vergaderingen en evenementen toonde hij zich een buitengewoon beminnelijk mens om samen mee te zijn en om samen mee te werken. Kortom,' aldus de voorzitter, die haar dank met een attentie onderstreepte, '..en mede om diens zuiver beheer van de boekhouding was Frits een uitmuntend penningmeester.'
Op ten Berg werd lopende de vergadering vervangen door Walther Hoevenaars die al enige tijd meedraaide in het bestuur. Bij die ‘stoelendans..’ waarop vanuit de vergadering werd aangedrongen, dankte Frits op ten Berg voor de plezierige manier waarop hij 11 jaar penningmeester mocht zijn en wenste de vereniging veel voorspoed toe.
Lezing over de neo-gothiek

Na afloop van het vergaderen stipte dr. Theo Hoogbergen in een lezing 'De neo-gothische Verbeelding'  mede de kenmerken en de ontwikkelingen aan van deze bouwstroming. In  zijn geheel uit het hoofd en zonder powerpointbeelden [ivm een storing] gebrachte, boeiende voordracht gaf de kenner van kloosters en kerken diverse Bossche  voorbeelden, waardoor deze monumenten een meer herkenbaarder gezicht kregen.
Daar werden genoemd: het Mariënburgcomplex [1898], dat het eerste klooster was in de stad met een c.,v.-installatie en  de Zusters van de Choorstraat [Dochters van Maria en Jozef], die in 1820 achter de St.Jan neerstreken compleet met een neo-gothische kapel die ondanks de nieuwbouw aan de Papenhulst, behouden bleef.
De St. Nicolaaskerk in Helvoirt, die  pas geheel werd gerestaureerd en waarbij de muurschilderingen opvallend in beeld zijn gekomen. De kerk is gebouwd naar ontwerp van architect Van Groenendaal, een leerling van Piet Cuijpers [Bossche station 1896].
De neo-gothiek is deels -na de Franse tijd en de rem op de katholieke kerkbouw- een emancipatoire stroming, aldus Hoogbergen.
Uiteraard kwam ook het interieur van de St.Jan in beeld, waar tussen 1860-1880 nagenoeg alle ramen in neo-gotische stijl zijn aangebracht. Ook uit die tijd dateren de 80 beelden, waarvan er 70 door Hendrik van der Geld [*1830Elshout] in zijn atelier/woonhuis op de Oude Dieze 4 en 6 zijn gemaakt.
In de stad noemde Hoogbergen ook nog de neo-classistische St. Pieter, een waterstaatkerk en de in 1848 gebouwde neo-gotische Lutherse kerk in deVerwerssstraat, die door dezelfde architect is gebouwd als de kerk van de paters Redemptoristen in de St.Josephstraat.