Boschboomdiner: historisch en culinair

Printerversie
Gepubliceerd op: 18-11-2009 | Gewijzigd op: 21-11-2009
Het Boschboomdiner in het Jeroen Bosch Art Center is jaarlijks een culinair evenement waarbij overigens ook veel historie de revue passeert. Dat element, in de vorm van een Bossche historische quiz, neemt  Ed Hoffman steeds voor zijn rekening.

Hierboven en rechts de bestuurstafel waar Maurice Ackermans als vice-voorzitter de door ziekte verhinderde  Rudie van Eekert waarnam. In zijn welkom prees Ackermans de mooie historische omgeving van het JB-centrum en wenste de 55 gasten een smakelijk diner toe.

Op de bovenste foto's vlnr Jan van Berkom, Luc van  Gent, Henk Schmitz, Herman Lerou, Maurice Ackermans en Ed Hoffman.
Op de rechter foto: vlnr: Gerdy en Jo Timmermans, staand Ed en zittend Marijke Hoffman en vooraan Mia Meyers.

foto's © paul kriele, 17 november 2009.

Via een fotopuzzel van Bossche misbaksels [panden wel te verstaan] behoren de 55 gasten te raden van welk punt de fotograaf dat meest lelijke pand heeft vastgelegd. Daar waren de bovenbouw van het voormalige C&Agebouw op de markt, de Wibra in de Vughterstraat, het voormalige Lundiapand [nu herenmode Tom Broekman] in  de Kerkstraat en het Gaudipand aan Achter het Verguld Harnas bij.

Hierboven: Ed Hoffman reikt de wedstrijdformulieren, een blad met foto's van Bossche misbaksels, uit.

Op de rechter foto's de winnaars, vlnr Hélène van Griensven Riet van Gasteren en Jacques de Bresser, die een Brabantse boerenmetworst ontvingen.
foto's © paul kriele, 17 november 2009.

Feitelijk deed Hoffman via zijn toehoorders een oproep de misbaksels die in de stad staan te melden. Sommigen wisten de oplossing  niet te raden, anderen werden door de gefotografeerde situatie op het verkeerde been gezet en slechts het groepje bestaande uit Jacques de Bresser, Riet vanGasteren en Hélène van Griensven scoorden op de twaalf fotovragen de minste fouten.

Hen was voorafgaand aan het overheerlijke hoofdgerecht, bestaande uit een kogelbiefstuk gebraden in roomboter en afgerond met een bospaddenstoelensaus, als hoofdprijs een Brabantse Boerenmetworst [..] beloofd.  
Hoffman gaf bij die belofte als excuus dat '..door begeerte men tot deelname [aan de quiz] werd verleid... '. De meester die achter deze gerechten stond was de kok van de brasserie Jurgen Bechtold.

Hierboven: een van de zeven tafels waaraan de in totaal 55 gasten aanzaten aan een door de kok van de Brasserie van het JB-Artcenter heerlijk bereid diner. Architect Herman Lerou tijdens zijn voordracht over zijn hobby 'dieren' [..].
foto's © paul kriele, 17 november 2009.

Een ander tussendoortje was de voordracht van Herman Lerou, die een passie heeft voor dierengebruiken.
Op 'Dierendag 2009', had het lid van de restauratiecommissie van de St.Jan een bezoek gebracht aan Oss.
Lerou: 'Komend vanuit het station zag ik daar een zebra met links een Lelijke Eend, een Panda en een Mustang en rechts van dat pad een kanariegele kever, een 50 jaar oude 'Snoek' met als bestuurder Gerrit Zalm.
'Het leukste blijft ijsberen op een zebra. Ja dat is dolfijn.'
Na tal van variaties keerde Lerou, die in Rotterdam is geboren en naast Blijdorp is opgegroeid temidden van de dieren,  uiteindelijk terug in Den Bosch. In de Rotterdamse dierentuin had hij overigens ook de beroemde gorilla Bokito leren kennen, maar'.. dat was toen nog een snotaap....'.  
'Ik liep daar langs de Draak via de Visstraat naar de Uilenburg en nam een terrasje bij café 't Veulen om er een Berenburger te bestellen. Ik was zo moe als een hond en liep toen met de tong op de schoenen naar huis,' zo besloot Lerou zijn spitsvondige voordracht, waarin nog tal van dierennamen verweven zaten en waarvoor de 'luistervinken' in de zaal hem met een hartelijk applaus beloonden. 


Terug naar boven