Bosch Dictee echt op z'n ‘Bosch’

Printerversie
Gepubliceerd op: 19-04-2012 | Gewijzigd op: 19-04-2012
De Kring voor geschiedenis en Heemkunde De Boschboom hield dit jaar voor het eerst – weer - de zitting rond het Grôôt Bosch Dictee, niet in de Azijnfabriek, maar in de Muzerije: Vanwege de betere accommodatie..’,‘zei iemand.


Oud Kringvooriztter en oud docent Frans en Economie  Nort Lammers die weer eens de winnaar was van het 'Grôôt Bosch Dictee 2012'
.
foto © paul kriele,  21 september 2012.

Daar kwamen op deze 17e editie meer [40] dan andere jaren aan de examentafeltjes zitten om hun proeve van Bosch dialect te tonen.
In de aanloop naar het Jeroen Boschjaar van 2016 was de tekst [auteur Frank Finkers] afgestemd op een werk van Jeroen Bosch. Door de keuze van het heftige werk de ‘Tuin der Lusten’ was de tekst ook erg plat en zo Bosch als het maar zijn kan. Dat was om m’n eige een bietje te gaon veurbereije op het Jeroen Boschjaor van Jeroen Bosch meej amparte plaotjes mee dôôd en vedèrf, van mensje die ’t schèt, ’t spouwt, ’t piest en ‘t kitst.’

Aan Ans van Dartel de eer om die zinnen uit te spreken. Dat het niet gemakkelijk was valt op te maken uit het aantal fouten die de ‘eerste plaats’, herhaaldelijk winnaar Nort Lammers* met 34 [30+4 fouten, en tweede Wilma van Dartel met 35 [26+ 9 fouten] scoorden.

*Nort Lammers behaalde in 2004 voor de eerste keer de eerste plaats,  toen met 6 fouten !! In de daaropvolgende jaren was Nort wederom geregeld de beste dialectschrijver.