Start cultuurdropping van Productiehuis Brabant

Printerversie
Gepubliceerd op: 03-02-2005 | Gewijzigd op: 03-05-2011
Woensdagavond 2 februari 2005 ging met een groep van 50 personen inclusief VIPS en pers de eerste editie van de Cultuurdropping van start. Dat UITstapje werd en wordt georganiseerd door het Productiehuis Brabant samen met www.UITins-hertogenbosch.nl en ondersteund door Fourpack.

Vanuit de loods van de voormalige keukengroothandel Jongenelen in de Vogelstaat leidde de tocht langs Het Bowhuis. In deze leerlingenbouwplaats op industriepark Hintham Noord voltrok zich een trilogie tussen moeder en dochter [Juliëtte] en vriend over de bregrafenis van Juliëttes dochtertje.

Een samenspraak die -gezien de muisstille bouwhal - bleef boeien tot het eind door de wisselende monologen en verbeelde scènes. De betrokkenheid van de toeschouwers werd/wordt vergroot door de geïmproviseerde toneelzaal waar het publiek dichtbij de spelers op stellingen zit. Juliëtte was een soms adembenemende voorstelling met veel verrassende wendingen.

De volgende bestemming was het tunneltje onder de Orthenseweg nabij de Vaaltweg. Daar hadden zich twee ‘rappers’ geïnstalleerd die bovendien ook nog eens met graffity het motto Basis al spuitend met snoep op de muren uitbeeldden. Snoep is de basis van Mathijs Lieshout die veel kunstwerken in snoep uitvoert. Mathijs wordt ook wel de snoepkunstenaar genoemd. Mathijs werkte voor deze bijzondere act samen met Misja Immink, ook aanwezig bij Basis in Artis. Misja, voormalig student filosofie, bedenkt en ontwerpt instituten. Daarin zo legt hij uit gaan werkelijkheid [bijv. ambtelijke instituten] samen met zijn bedachte fixie.

De hal van Jongenelen diende als de ontvangsthal Mieke van Schaijk [l] [coördinatrice van Basis in Artis en Olga Raaijmakers van www.UITins-hertogenbosch.nl begroet de gasten in de lege hal van Jongenelen [l] aan de Vaaltweg in Orthenpoort.
-Boven: Olga Raaijmakers wenkt de bus die de gasten naar de diverse locaties zal brengen. Zo'n 50 bezoekers hadden zich daar aangemeld.
-Rechts: De eerste verrassing uitreiking van een 'cultuurpakket'. Bijzondere deelnemers aan deze cultuurdropping hadden zich al in de stoelen van de bus genesteld..

foto's © gerard monté, 2 februari 2005.
 -De eerste bestemming Het Bouwhuis op industriepark Hintham Noord. 
Juliette is een voorstelling naar het verhaal van Jean Genet, bewerkt door Ivo van Megen [ook regisseur] over een dienstmeisje Juliette [Sophie van der Vleuten], haar Mevrouw [Marlies Hamelynck] en hun beider minnaar [Arjan Duine].
Daar vond de voorstelling Juliëtte plaats. Op de foto links een van de drie hoofdrolspeelsters.
Een hartelijk applaus kregen de drie na afloop van Juliëtte voor hun boeiende en -in declamaties- erg gevarieerde acts. 


-Juliette speelt alleen in Den Bosch. Men vertrekt per bus vanaf de Verkadefabriek naar het Bouwhuis op het Industriepark Hintham Noord. Nog te zien op 5, 9, 10, 11 en 12 februari 2005. Info www.verkadefabriek.nl
Rap en graffiti kregen de toeschouwers in een voetgangerstunneltje onder de Vaaltweg te zien: Vreemd, origineel en erg kunstig gebracht. 

-Rechts: Omroep Brabant interviewt Olga Raaymakers.
-Boven: De volgende locatie was de hal van Artis in de W2fabriek waar slaap-, leef-, en exporuimten zijn gecombinbeerd.
-Rechts:  Indruk van de expositiehal met onder meer het houten kanon, een kinderspeeltuig dat in de Haverlij [Kasteel Wuyvenhaerd] geplaatst gaat worden. De ontwerper is Arend Roelink.

foto's ©  gerard monté, 2 februari 2005.
 


Basis is opgezet en bedacht door Dijkman en Osterholt, ook kunstenaars. Coördinator Mieke van Schaijk, die door Basis veel bezoek zag binnenkomen dat er anders niet kwam, gaf tijdens het bezoek van de Cultuurdropping uitleg over deze originele kunstsamenwerking.
De twee graffitispuiters zijn lid van de 23 kunstenaars die bij ARTIS onder het motto Basis hun bivak hebben opgeslagen. In die meeting-, leef-, slaap en documentatieruimte hebben de kunstenaars van uiteenlopende disciplines naast hun bivak ook hun werkveld ingericht. Meer nog ondernemen zij vanuit de W2 kunstexpedities naar diverse locaties in de stad.
Op zondag houdt Basis meetings waar over het werk kan worden gediscussieerd.


Voor komende edities van de cultuurdropping kan nog worden ingeschreven.
Basis in de W2 [Artis] duurt nog tot en met 13 februari 2005.
-Meer informatie bij www.artisdenbosch.nl of www.UITins-hertogenbosch.nl


Terug naar boven