Afspraken over aanleg natuur ihkv Groene Delta

Printerversie
Gepubliceerd op: 16-01-2008 Op 16 januari 2008 is in het Eetcafé De Boerderij op de Herven een samenwerkingsovereenkomst getekend tussen partijen die betrokken zijn bij ‘de Groene Delta’, ofwel de natuur in en om Den Bosch. De overeenkomst met gemeenten rond Den Bosch, provincie, Brabants Landschap, Vereniging Natuurmonumenten, de Hertogboeren en Milieufederatie, Waterschappen en Staatsbosbeheer moet uiteindelijk leiden tot uitvoering van tal van natuurprojecten.

In de afspraken zitten vervat onder meer de aanleg van ecologische zones, tussen bijv. de Gement en het Engelermeer [de Maasroute op palen], het terugbrengen van oude - soms waterrijke – natuurzones, en de aanleg van een fietsroute langs de verdedigingslinie van Frederik Hendrik [1629] en de aanleg van vispassages[Crevecouer].
 
Ook particulieren zijn of worden aan dit streven gekoppeld , zoals uit voorbeelden blijkt. Rond kasteeltje Meerwijk, dat in eigendom is gekomen van een industrieel, komt na overleg geen gecultiveerde siertuin maar een natuurtuin. Achterlangs is een fietspad voorzien en mogelijk zal het oude pontje naar Engelen worden heropend. Zelfs wordt er aan gedacht kasteel Meerwijk weer in het water te plaatsen.
Als 2e voorbeeld: Truckerscafé Treurenburg ligt zowel nabij het Bedrijfspark Treurenburg, maar ook bij de natuur [Maasuiterwaarden]. Voor beide doelgroep: als lunchcafé en ook als passantencafé kan het straks van betekenis zijn.
Zo zijn er nog veel meer projecten, zoals De Bossche Broek, de Kerkhoek, de Diezemonding, de Heinis of Crevecoeur die in beeld komen.
Op een bijeenkomst over de plannen mbt De Groene Delta licht Jetty Eugster op 24 februari 2010 in Kasteeltje Meerwijk projecten in het deelgebied Diezemonding toe.

foto © paul kriele, 24 februari 2010.

Het bijzondere van Den Bosch is dat de natuur er zo dicht bij ligt. Wethouder Jetty Eugster die een ondeugende bui had, prikkelde de toehoorders om gewoon eens tegen de regels in een natuurgebied binnen te gaan. Met die oproep sloot zij zich aan bij het motto: ‘De groene Delta lokt je naar buiten’.