Foto-impressie Schilderfestival

Printerversie
Gepubliceerd op: 17-05-2011 | Gewijzigd op: 17-05-2011
17 mei 2011: Impressie van onderstaand  bericht over Schilderfestival
Kunstschilders leggen -verspreid over de stad- de mooie plekjes vast.

Wil van der Niet uit Noordwijk is gewend om buiten te schilderen en aan 'plein air-kunstmanifestaties' mee te doen.
Festivals, zoals die van Noordwijk, waar Wil al 12 keer aan meegedaan heeft, of het festival in Apeldoorn. Dit keer dus in Den Bosch waarop zij door een kennis werd geattendeerd.
'Ik vind het hier erg gezellig. Straks gaan we lekker eten in de tent op het museumplein,' zegt Wil die impressionistisch bezig is de St. Jan vast te leggen. 'Gewoon wat je ziet. Het is geen fijnschilderen Daar heb je meer tijd voor nodig. Met fijnschilderen ben je ook afhankelijk van het weer en je moet dus snel zijn,' volgens Van der Niet die graag in de buitenlucht opereert.
foto © paul kriele, 17 mei 2011/15.00 uur


Bert Verweijen uit  Mierlo had altijd al het schilderen als hobby. 'Ik zat al 24 jaar in de autoschade, maar mijn twee zoons wilden niet en ik zag ook elders evenmin opvolging. Niemand in de familie die het vak wilde overnemen.
Bert koos voor een plekje bij de horeca op de Parade met op de achtergrond de St.Jan.
Buiten schilderen doe ik het niet vaak, maar het is hier wel leuk. En je treft het in Den Bosch. Er is een hoop volk dat langs komt. Dat maakt het gezellig. De stad heeft trouwens vele mooie plekjes.

foto © paul kriele, 17 mei 2011/15.05 uur

Dorien van den Tol is een beroepsschilder uit Oosterbeek. Dorien doet voor de eerste keer mee aan het Bossche schilderfestival. Ze kreeg daarvoor een uitnodiging van de organisator Rob Jacobs.
' En ik heb dit plekje op de Parade uitgekozen vanwege het mooie weer. Vanmorgen nog zat ik binnen in de kathedraal om het interieur vast te leggen. Als impressie hoor!', antwoordt Van den Tol als haar op al die details van pinakels en bloemmotieven wordt gewezen.
'In je atelier kun je vaak het penseel weer oppakken, maar buiten moet het in één keer af zijn. Dat is een hele uitdaging, maar ook erg spannend. Het ismoeilijkk om in een heel perspectief  je impressie van zo'n kerk op doek te zetten.'

foto © paul kriele, 17 mei 2011/15.10 uur
 



 
Peter Altena begon met schilderen toen hij 'in ruste' was, zoals hij achter zijn ezel op de Markt vertelt. 'Ik heb toen ik met pensioen ging er mijn professie van gemaakt.  
De uit  Baarn afkomstige kunstschilder wilde eigenlijk al op zijn achtste tekenleraar worden, maar dat werd door zijn moeder afgeraden. 'Daar was geen droog brood in te verdienen,' zegt de kunstenaar van late roeping, die financieel controller werd. 
'Toen een directeur van de Rijksakademie naast me kwam wonen en ik een pentekening uit Militaire Dienst liet  zien, was dat het moment waarop ik ben gaan schilderen.
Aan het festival in Noordwijk doe ik ook al jaren mee en hier in Den Bosch vroeg Rob Jacobs mij. De sfeer is hier erg ontspannen,' vertelt Altena die het plein air-werken erg ambieert.

foto © paul kriele, 17 mei 2011/15.20 uur


Bericht 4 mei 2011 Schilderfestival
Wethouder Rodney Weterings opent op 15 mei 2011 de eerste editie van het Schilderfestival. Dat is een kleinschalige kunstmanifestatie, met enkele interessante ingrediënten.
 Initiatiefnemer, de uit Engelen afkomstige Rob Jacobs, heeft behalve een expositie, een veiling, open lucht workshops, ook 'Nominatie Awards' opgezet.
Het speelt zich om en nabij Galerie JASS op Verwersstraat 82a af. Maar ook de Muzerije haakt in op dit festival. zie hieronder.

 De banier van het aanstaand Schilderfestival, dat van 15  t/m 22 mei 2011 in de Verwersstraat plaatsvindt. 
Links bij de pijl zit galerie JASS van kunstenaar/initiatiefnemer Rob Jacobs.

foto © paul kriele, 9 mei 2011.
 

Voor meer info zie de site schilderfestival.

Activiteiten van De Muzerije
Op maandag 16 mei geeft Trude Verboom  tijdens de Week voor de Amateurkunst een openbare les 'theater' voor mensen met een lichamelijke of licht verstandelijke beperking. Daar komen ter sprake: Wat is theater? Wat is ‘doen alsof’ en hoe doe je dat? Hoe kom je tot een verhaal, hoe maak je een scène en hoe verbeter je die?


Het Schilderfestival organiseert op 16 mei met docent Evalore Beukersen een (schilder)workshop voor mensen met een beperking. De deelnemers gaan als echte kunstenaars aan de slag: in de serre staan schildersezels, doeken, kwasten en verf klaar. Het thema is ‘buiten’ en in de serre kun je goed naar buiten kijken. Wat is er allemaal te zien? De straat met mensen, huizen, een brug, maar ook bloemen en bomen. Genoeg inspiratie voor een kunstwerk! Je leert goed te kijken en krijgt uitgelegd hoe je mooie kleuren kunt maken voor in je schilderij. Iets voor jou?



Terug naar boven