Amateur Schilderdag met penseel en in regencape

Printerversie
Gepubliceerd op: 03-06-2012 | Gewijzigd op: 04-06-2012
De Bossche Amateur Schilderdag [BAS]  van het Bossche Palet verliep in een drukke omgeving, mede door het bezoek van vele Leuvenaren. Maar eveneals zij gingen ook de 90 deelnemers en deelneemsters aan deze jaarlijkse BAS,  gekleed in regenkapje en regencape, of zaten onder een parasol of ander afdak.
Dit keer deed er voor de tweede keer ook een school mee. 'Maar op de inschrijving naar scholen had alleen het Jeroen Bosch College gereageerd,' vertelt mede-organisator Wil van der Rijt.

Vooraan Kitty Amesz uit Rosmalen] en daarachter in rood jack Arianne van Hout uit Veldhoven. Zij mochten van restaurant Christoffel in de Korenbrugstraat een parasol lenen.

foto's © paul kriele, 3 juni 2012.
De Bossche Amateur Schilderdag op 3 juni 2012 met boven Janneke en Cobi Kolle-Spruit uit Huizen,  resp. Nieuwegein. Ze vonden, dankzij de zusters Mariënburg, een droog plekje op de brug over de Binnendieze in de Uilenburg.

Wil van der Rijt vertelt dat er ruim 90 inschrijvingen waren, maar enkelen van hen hadden vanmorgen nog afgezegd vanwege het natte weer. Er zat ook een groep van 8 leerlingen bij van het Jeroen Bosch College dat ook vorig jaar meedeed.
Maar er worden, aldus Wil elk jaar een aantal scholen aangeschreven Het 'Jeroen Bosch' is de enige die  tot nu toe meedoet. Anderen zullen wel een eigen programma hebben.

In de Korenbrugstraat zitten Arianne van Hout en Kitty Amesz.
Arianna van Hout uit Rosmalen had bij Christoffel voor een eigen plekje om een parasol gevraagd, want door de grote groep bezoekers was het terras daar al bezet..
Toch waren de obers er zo aardig voor ons aan de overkant een parasol te plaatsen. 'Maar wie schildert dan ons restaurant?, vroegen zij zich toen af. Daarop hebben wij er voor gekozen om Christoffel -met parasols- te schilderen.'
Kitty Amesz uit  Rosmalen heeft ook al '..heel wat keertjes meegedaan. Ik zit al 26 jaar bij het Bossche Palet.
Alleen jammer dat het vandaag zo koud en regenachtig is. Ik blijf een goed humeur houden, want op zo'n dag is het altijd gezellig.'

In de Uilenburg, in het gelijknamige straatje, maar dan op een droge plek, zitten de zussen Janneke Spruit en haar zus Cobi Kolle-Spruit.
Het hek van dit bruggetje [als bijnaam Brug der Zuchten] zat op slot. 'Toen wij aankwamen passeerden er twee dames [nonnen], die ons toe lieten om onze schildersezels onder het afdak te zetten. Nu hebben we ook nog een mooi uitzicht ook.. !
Janneke uit Huizen, die getrouwd is geweest, vindt deze schilderdag elk jaar een mooie gelegenheid eens met haar zus Cobi uit Nieuwegein bij te praten.
In haar dagelijks bestaan was Jannke sociaal pedagoog en personal coach. In de knusse wijk De Uilenburg is bezig een zicht op het lange en smalle straatje te schilderen Haar zus uit Nieuwegein heeft iets met Den Bosch, mede omdat ze er pastoraal werker van de Evangelische gemeente [Parussia is geweest.
'Daarom en omdat het hier zo gezellig is, komen we er elk jaar graag terug,' vertelt Cobi, die met haar vrolijkheid, zich goed gehumeurd toont. 'Ik ken Den Bosch uit den treure.' 
Janneke heeft het, door een gebroken heup, een paar jaar moeten laten afweten, maar is nu weer 'back in town'.


Terug naar boven