Toogdag Keldergenootschap in Zebrano en Specsavers

Printerversie
Gepubliceerd op: 22-01-2005 | Gewijzigd op: 17-05-2011
Het Bossche Keldergenootschap hield zaterdag 22 januari 2005 haar jaarlijkse toogdag in drie verschillende kelders: Zebrano, Specasavers en de kelders van Central. Dat laatste was ivm het 100-jarige beheerschap van de familie Rademaker van dit Golden Tulip Hotel op de Markt.
De kelders van Specsavers waren speciaal opengesteld. In deze kelder had een Bosschenaar in de bevrijdingsdagen haar toevlucht gezocht. Dat feit tipte ze aan Luc van Gent en dankzij de bemiddeling van de Bosschenaar is de kelder opgenomen in het BKG.
De kelders van Zebrano zijn een nieuwe aanwinst aan de loot van kelders die de BKG onder haar bescherming stelt. Zebrano is een zaak op Hinthamerstraat 172. Van oudsher heet dit pand 'Davids Harpe', maar tegenwoordig is het een artshop annex artotheek.

*Ad van Drunen bereidt een boek voor ism uitgeverij Waanders en de Rijksdienst voor Monumentenzorg. Het boek 'Van Straet tot Stroom' is de uitwerking van zijn proefschrift over de middeleeuwse stad 's-Hertogenbosch

-Links: Ad van Drunen, beschermheer van het BKG, heeft een boek over de Markt op de plank liggen. In de jaren zeventig /tachtig maakte hij een studie van de kelders en de panden rondom de Markt.|
Van Drunen was op de toogdag een van de gastsprekers.
-Hieronder: Een medewerker van de Keulse Kar, het huishonk van BKG, toont trots het BKG-certificaat.
foto's © gerard monté, 22 januari 2005
-Boven: BKG-voorzitter Flip Dries reikt hier aan een medewerkster van Zebrano het BKG-certificaat uit.
Op de achtergrond Luc van Gent.
Hieronder: Eerste BKG-leden komen aan bij de kelder van Specsavers, die i
n oktober 2004 was ingericht als oorlogsschuilplaats.
 
-Links onder: De leden van het BKG in de kelder van Artshop Zebrano bijeen voor een groepsfoto.
-Rechts  onder: De ingang van de Zebrano-kelder. op Hinthamerstraat 172.

Er zijn plannen om ten eerste de kelders commercieel weer bruikbaar te gaan maken Dat idee wordt uitgewerkt ism het Centrum Management. Ook lopen er ideeën over een ondergrondse kunstroute. Ook de ondernemersvereniging Hartje Den Bosch werkt aan het eerst genoemde plan en de Kring Vrienden van 's-Hertogenbosch aan het tweede plan mee.

De kelders van Central die in de jaren zeventig gedeeltelijk vernieuwd zijn, en gedeeltelijk zijn gerestaureerd. Luc van Gent vertelt hier zijn oorlogsherinneringen. Daarbij komen ook de anekdoten over de kelders van Specsavers weer eens boven. Deze kelder diende in oktober 1944 als schuilplaats voor tientallen Bosschenaren. De bijdrage van Sjef Beekwilder, bedrijfsleider bij Central, gaat over de 107-jarige geschiedenis van het Hotel. 
foto's © gerard monté, 22 januari 2005.

Na afloop van de toogdag deed men de naam Teerdag eer aan met een diner in de Central.


Terug naar boven