Wie had welke auto tussen 1906-1951 ?

Printerversie
Gepubliceerd op: 23-06-2015 | Gewijzigd op: 23-06-2015
Het Bossche Rijksarchief [BHIC]  heeft de nieuwe aanwinst ‘De auto van m’n opa’ online gezet. Op http://deautovanmnopa.nl kunnen de bezitters van motoren en auto’s in Noord-Brabant tussen 1906 en 1951 de verhalen en beelden die daarbij horen bekijken. Het gaat over avontuurlijke motorrijders en ondernemende automobilisten, vrouwen achter het stuur, oma in het zijspan, aparte modellen etc etc. .

Maar hoe weten we welke Brabanders een auto of motorfiets bereden? Wat was er Brabants aan een T-Fordje of een Eysink motor? Simpel: het kenteken. Dat zat zo: als je tussen 1906 en 1951 in een auto of op een motor rondreed, kon iedereen aan je kenteken zien waar je vandaan kwam, althans uit welke provincie. Voor Noord-Brabant gold de letter N. De provincies Groningen en Friesland  begonnen met de letter A, resp.  B.

Tussen 1906 en 1951 zijn er ruim 99.000 “Brabantse” kentekens op naam uitgegeven en daarvan is een database gemaakt: naam en woonplaats van de eigenaar, soms zijn of haar adres.
Wat de officiële gegevens niet vermelden is met wat voor soort voertuig die eigenaar zich vervolgens verplaatste. Terwijl dat nu juist zo leuk is om te weten: wie had de eerste Chevrolettruck in het dorp? In wat voor luxewagen reed de wollenstoffenfabrikant uit Tilburg? Met wat voor autobus begon de ondernemende vrachtrijder in de jaren ’20 een lokale busverbinding? En nog veel leuker, is die auto of motor dan ook daadwerkelijk te zien?
Dokter Kanters uit Grave op dienstreis. Een fiets
stond op de treeplank in het geval van onbegaanbare wegen.foto © bhic, 1908.
-Rechts: Chauffeur Johannes Voets
rijdt voor Nutricia in St Oedenrode.


foto © bhic, 1906.

 

Verhalen en foto's insturen
Gelukkig is een aantal foto’s al in openbare collecties [archieven of bij heemkundekringen] terecht gekomen.  Deze staan al op de website. Maar er moeten nog meer afbeeldingen ergens in dozen liggen of ingeplakt zijn.
Daarom is de vraag: kijk of er thuis of bij opa of oma nog oude [van vóór 1951] foto’s van auto’s of motoren liggen.
Stuur ze op, mét het verhaal van de auto van je opa! Dat kan via de website‘De auto van m’n opa’.


Terug naar boven