Kies 'Stuk van het jaar' ihkv Week van de Geschiedenis

Printerversie
Gepubliceerd op: 29-09-2016 | Gewijzigd op: 29-09-2016
Het rijksarchief in Noord-Brabant houdt wederom in de Week van de Geschiedenis een evenement kies het 'Stuk van het Jaar! [start vanaf zaterdag 1oktober 2016. via  Stukvanhetjaar
Aanstaande zaterdag 1 oktober 2016 is 'Stuk van het jaar' te gast bij de VPRO [radioprogramma  OVT ]vanuit het Openluchtmuseum in Arnhem [11.00 uur].
Het rijksarchief [ BHIC] brengt de onderstaande kaart in. zie de toelichting**

Kaart die  landmeter  Adriaen van Vleuten op 23 september 1650 maakte als toelichting voor het dorpsbestuur van Schijndel.
foto © bhic

Het Brabantse Rijksarchief heeft er dit keer een thema aan verbonden: 'Grenzen'.
De winnaar wordt  bekend gemaakt tijdens de Nacht van de Geschiedenis op zaterdag 29 oktober 2016 in het Rijksmuseum in Amsterdam. 

Alle deelnemende archieven presenteren vanaf 1 oktober 2016  hun archiefstuk op www.stukvanhetjaar.nl

**Toelichting bij kaart van 1650: 
En waarom nu precies déze kaart? Kijk naar het verhaal dat het archiefstuk zélf al vertelt: waar de kaart wordt in- en uitgevouwen, heeft het papier de strijd allang opgegeven. Door het vele gebruik zijn delen losgelaten. De reden van het talloze raadplegen van de kaart?
Sint-Oedenrode en Schijndel ruziën lange tijd over een stuk heide dat precies tussen de twee dorpen in ligt. Want dat Sint-Oedenrode de heide tussen 1647 en 1649 niet heeft opengesteld om te vlaggen en te turven; daar is Schijndel het absoluut niet mee eens.
En dan had Sint-Oedenrode ook nog eens een sloot gegraven met zandheuveltjes erbij; Schijndel ziet het als een directe aanval op hun grond. En hoe moet dat worden bewezen? Alleen een correcte kaart kan uitkomst brengen.