Zoeken
Rijksarchivaris Jan Sanders koninklijk onderscheiden
Printerversie |
![]() |
Vertrekkend rijksarchivaris [BHIC} Jan Sanders onderscheiden tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. |
Bij zijn afscheid [ivm pensioen] als rijksarchivaris en adjunct-directeur van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) is Dungenaar Jan Sanders (*1955) donderdag 9 september 2021 op de Citadel benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.
De koninklijke onderscheiding werd overhandigd door de burgemeester van Sint-Michielsgestel, Han Looijen, voor zijn ruimhartige vrijwilligerswerk, de vele bestuursfuncties en zijn inspirerende onderzoeksactiviteiten die betrekking hebben op de geschiedenis van Brabant.
Historicus en archivaris Jan Sanders bracht 42 jaar - zijn gehele werkzame leven - door op het Rijksarchief in Noord-Brabant en het latere BHIC, waar hij diverse functies vervulde.
Historisch onderzoeker pur sang Daarnaast heeft deze historisch onderzoeker pur sang tijdens en na zijn doctoraat aan de Rijksuniversiteit Leiden in 1990 meer dan zestig indrukwekkende wetenschappelijke publicaties geschreven over de geschiedenis van onder meer diverse religieuze ordes, broederschappen en klooster- en kerkgeschiedenis in Brabant. Dat deed hij veelal in samenwerking met andere onderzoekers. Daarbij kun je denken aan publicaties (en onderzoek) over de Illustrie Lieve Vrouwe Broederschap, de orde der Kartuizers in Brabant en het klooster Sint-Catharinadal. Onlangs was hij landelijk in het nieuws bij het online gaan van het oude archief van het Sint-Catharinagasthuis in Grave.
Imposante lijst met vrijwilligerswerk
Ook de lijst met vrijwilligerswerk dat hij doet of heeft gedaan is imposant te noemen. Zo is hij bijvoorbeeld bestuurslid van Cartusiana in België, sinds 2012 is hij lid van de werkgroep norbertijnengeschiedenis in de Nederlanden. Via de Stichting Kartuizerklooster Sinte Sophia van Constantinopel is hij herontdekker van het vlechtheggen. Ook zit hij in de Erfgoedcommissie Abdij van Berne, dit en nog meer.