Zoeken
Brabants archief brengt een interactieve waterkaart van Brabant
Printerversie |
Het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) introduceert de Brabantse Waterkaart klik op: www.bhic.nl/waterkaart.
Onder het motto Noord-Brabant van Aa tot Zoom is dit een virtuele ontmoetingsplek rondom het thema water met verhalen over watermolens en watertorens, bruggen en veren, sluizen en stuwen. Maar ook verhalen onder thema's als lijden onder water (watersnoden), verdienen aan water (havens en industrie) of verdedigen met water (waterlinies).
Water alomtegenwoordig in Brabant
Water heeft op allerlei manieren de geschiedenis van de provincie Noord-Brabant bepaald. Landschappelijk: Noord-Brabant telt bijvoorbeeld meer natuurlijke beken en beekjes dan bijvoorbeeld Gelderland. Menselijk: Voor Noordoostelijk Brabant is de herinnering aan het water van de Beerse Maas nog behoorlijk levendig.
Ook verder landinwaarts, op de overgang van klei naar zand: liggen Steenbergen, Geertruidenberg, Breda en Den Bosch. Allemaal steden die niet alleen een militair-strategisch belang hadden, maar ook handelspotentie.
Water is er altijd en overal: als last en als lust. Water heeft behalve menselijk leed ook relicten achtergelaten in het landschap. Het water zorgt voor inkomsten: je kunt het als krachtbron gebruiken (watermolens), of als grondstof (brouwerijen, looierijen). Maar ook de visserij op de Maas.
De Brabantse Waterkaart is een interactieve site, waarop ruimte is voor de inbreng van het publiek. Dus wie een boeiend waterverhaal of een mooie waterfoto heeft, kan dat zelf op de site plaatsen. Daarnaast is er ook een waterforum voor vragen en discussies. Kom dus minstens kijken op Waterkaart