Rijksarchief [BHIC] huldigt 28 vrijwilligers

Printerversie
Gepubliceerd op: 01-12-2011 | Gewijzigd op: 01-12-2011
Vanmorgen -donderdag 1 december 2011 - zijn precies 20 jaar nadat zij zijn 'aangenomen', 28 vrijwilligers door directeur van het Rijksarchief [BHIC] René Bastiaansen en hun coördinator Ton Wetzer in de kelder van het archief gehuldigd. De veelal grijzende mannen en vrouwen en één jongeling.. ontvingen een boeketje en een cadeaubon.
In een toespraak complimenteerde de directeur deze hard werkende vrijwilligers voor hun inzet, maar voegde er ook gekscherend aan toe, dat '' ..ze nog harder gaan werken. Want het digitaal archief van het BHIC, dat het beste [8,6] van het land scoort en het meest geraadpleegde [860.00 bezoekers per jaar] rijksarchief is, wordt  met name door genealogen geraadpleegd en die vragen: 'Meer, meer en meer,' aldus Bastiaansen. 'Met andere woorden in de aanloop naar jullie zilveren jubileum, mogen we de productie best nog wel wat opvoeren... . '
Bastiaansen vindt het heel bijzonder dat deze 'ouwe hap' al 20 jaar bij dezelfde baas werkt. 'Ik heb maar drie medewerk[st]ers die een langer dienstverband hebben,' lichtte de directeur toe.

-Links boven: Begeleider Ton Wetzer in het midden, die de 20 onder meer een boeketje aanreikte als dank voor hun vierde lustrum bij het BHIC.
-Boven: Een van de langst aanwezige vrijwilligsters de 75-jarige mevrouw Jacqueline Barten-Schakenraad uit Aarle Rixtel, maar een geboren Bossche.
-Links: De zaal met de 28 vrijwilligers die in het BHIC gehuldigd werden door o.a. directeur René Bastiaansen [m.-staand].

foto's © paul kriele, 1 december 2011

Ton Wetzer is de coöordinator.//begeleider van deze groep die feitelijk is gestart na een advertentie in het Brabants Dagblad. Daar kwamen 56 kandidaten op af en zij zijn nu de enig overgeblevenen, zegt Wetzer die de geestelijke vader is van de Bossche encyclopedie.
Het BHIC telt in totaal 120 vrijwilligers van wie ook een deel in Grave werkzaam is - primair- aan de DTB- boeken. Zij indiceren alle registers, maken er indexen van en zetten die gegevens op internet, vertelt Wetzer die hen begeleidt bij het inventariseren, ondersteunt bij het op internet zetten van de data, hen assisteert en soms ook helpt bij  technische problemen. 

Dat ze er zo lang zijn komt omdat ze het leuk vinden, zoals heer Olderaans, Bert Derks, Mies Meijers en Jacqueline Barten-Schakenraad [*Den Bosch, 1936] het vertellen. 'Maar ook omdat ze op dat ene dagdeel per week samen een sociaal clubje zijn gaan vormen. In al die jaren hebben zij met elkaar ook lief en leed gedeeld,' vertelt Wetzer.
Mevrouw Barten, die van oorsprong verpleegkundige is en- nadat de kinderen het huis uit waren - ook gezinsverzorgster en leesmoeder is geweest, werd indertijd gevraagd toen zij voor de Universiteit van Utrecht veldwerk deed.

Terug naar boven