“1963, Bernse Veer” van Doré van Halder: beste waterverhaal

Printerversie
Gepubliceerd op: 01-12-2011 | Gewijzigd op: 03-12-2011
Donderdagmiddag 1 december 2011 heeft Doré van Halder met haar waterverhaal “1963, Bernse Veer” de eerste prijs in de wacht gesleept van de verhalenwedstrijd over ‘water’. Ruim 60% van de lezers stemde op haar verhaal. In oktober 2011 schreef het BHIC [Rijksarchief] deze verhalenwedstrijd uit tgv de nieuwe virtuele Brabantse Waterkaart (www.bhic.nl/waterkaart). Daarbij werd iedereen uitgenodigd om zijn of haar persoonlijke herinnering aan Brabants water op te schrijven. 

Doré van Halder uit Vlijmen [l.] is de winnares uit de verhalenwedstrijd over 'water' die het BHIC in oktober 2011 uitschreef.

De in totaal [24 verhalen en ook nog drie gedichten) inzendingen werden meteen online geplaatst op de Brabantse Waterkaar. Drie daarvan werden geselecteerd voor mededinging naar de publieksprijs: 'IJzeren Man” van Toon Rieter en 'Zandzakken op de zomerkade' van Maarten Helmich. In alle drie speelt het water een cruciale rol als respectievelijk de jongen van 16, het kind van 5 en de jongen van 13 tot het inzicht komen dat de wereld veel groter is dan ze ooit gedacht hadden. 
De manier waarop Doré van Halder dat heeft verteld, viel blijkbaar bij de lezers het meest in de smaak. Doré kreeg een mand met mooie Brabantse streekproducten en het boek ‘Verhalen van Brabant: Geschiedenis en erfgoed in tien tijdvakken’, van historicus Jan van Oudheusden.
Tijdens een rondleiding voor alle inzenders haalde het BHIC onder meer de topstukken uit zijn collectie waterkaarten voor hen uit het depot en werden zij ondergedompeld in de rijke watergeschiedenis van onze provincie.