Boek over Bossche klokken[torens] gepresenteerd

Printerversie
Gepubliceerd op: 22-11-2016 | Gewijzigd op: 21-09-2017
In het stadhuís werd dinsdagmiddag 22 november 2016 door het 'klokkenteam' van de Kring Vrienden van 's-Hertogenbosch het geïllustreerd fotoboek 'Het is al Klok wat de Klok slaat' ten doop gehouden. Wethouder Huib van Olden ontving het eerste exemplaar uit handen van teamleider Frans van der Smissen. Maar een van de initiatiefnemers van de klokkenineventarisatie van Bossche klokken was Jan de Bont* die begin dit jaar overleed. Zijn dochter Lonneke nam met partner Jeroen Lamboo, namens wijlen haar vader, de honneurs waar.

Eerste klokkeninventarisatie
Overigens werd al in 2002  door de 'Kring Vrienden'  een concept-klokkeninvetarisatie uitgegeven. Dat was het initiatief en werk van wijlen Jo Hendriks.  [zie onderaan dit artikel].

-Links:Wethouder Huib van Olden neemt van
Frans van der Smissen het eerste exemplaar in ontvangst.
-Onder: Lonneke de Bont, de dochter
van wijlen Jan de Bont*, en haar partner Jeroen Lamboo
.

foto's © paul kriele, 22 november 2016.

De ondertitel van het fotoboek, dat uitgebreid ingaat op uurwerken, de techniek en de locaties waar de klokken zich bevinden is:  etenswaardigheden  van klokken en uurwerken in 's-Hertogenbosch. Het team van deze door de 'Kring Vrienden' uitgegeven publicatie bestaat uit Harrie Kelder, Frans van der Smissen, Dennis van Hoof en Cor van Tilburg.

Speciale aandacht voor vergeten en verwaarloosde klokken
Intussen is een  werkgroep i.o. olv John Vermulst, die bij de gemeente aandacht vraagt voor vergeten en soms verwaarloosde klokken en voor klokken die door een verandering van functie van de locatie dreigen verloren te gaan.
Frans: 'Het kwam vooral doordat we steeds vaker klokken in slechte staat aantroffen. De presentatie van dit boek  pakten wij op als het juiste moment om met de werkgroep i. o. naar buiten te treden.
Frappant is,' zegt John Vermulst, 'dat er eerst geen belangstelling voor klokken in de stad bestond. Daar is dankzij de werkgroep en met deze uitgave verandering in gekomen. De dag dat het 'Utrechtse klokkenluidersgilde' een bezoek bracht aan de stad, zie ik als een keerpunt hierin ', sprak John Vermulst mede namens de andere leden van de groep: Ton Graus, Til Palm, Frans van der Smissen, Jan Kleijn,  Frans Peters, Peter Konen en Wies van Leeuwen.

Jan de Bont

Jan de Bont was aanvakelijk onderwijzer op basisscholen, zoals Pollenhof in Hedel en de Mgr. Bekkerschool in de Kruiskamp. Later werd hij docent aan het KW1-College met als speciale vakken rekenen en Nederlandse taal.
Maar Jan gaf ook les aan asielzoekers en vluchtelingen die hij wegwijs maakte in de stad en met de Bossche taal. Lonneke: 'Mijn vader is heel lang vrijwilliger geweest bij de 'De Kring Vrienden'. Het was thuis al een en al klok wat de klok sloeg...'. .
Ik ben met hem ook vaak de Sint Janstoren opgeklommen. Daardoor is ook mijn liefde voor klokken ontstaan. Het liefste leidde vader schoolklassen rond. Daar kon hij echt van genieten.'

*zie ook de site  van de Bossche Klokkengroep die via de site van de 'Kring Vrienden' is te bereiken.

Klokkeninventaris van 2002 door wijlen Jo Hendriks
Voorblad van de Klokkeninventarisatie van 'De Kring' in 2002 die  
samengesteld werd  door Jo Hendriks.
Dankbrief van de toenmalige
Kringvoorzitter Cor Gilhaus.


Terug naar boven