Ondertekening Vaartochten en Watermuseumconcessie

Printerversie
Gepubliceerd op: 01-12-2020 | Gewijzigd op: 02-12-2020
Op de laatste dag van november 2020 hebben voorzitter Yvonne Moerman van de Kring Vrienden van 's-Hertogenbosch en wethouder Huib van Olden namens de Gemeente, de Vaarconsessie en de huurovereenkomst van het Kruithuis getekend. Daarmee start officieel de realisatie van het Vesting- en Watermuseum en mag de Kring ook de komende vijftien jaar [vanaf 2022 tot 2037] op de Binnendieze vaartochten organiseren.
,........
De Kring Vrienden gaat na de restauratie van het Kruithuis het Vesting- en Watermuseum inrichten en exploiteren. Op deze locatie zijn straks  verhalen over de Tachtigjarige Oorlog en het beleg van ’s-Hertogenbosch in 1629 te zien en te horen. Ook hoe wij als Bosschenaren vier eeuwen lang het water hebben ingezet ter verdediging tegen de vijand.
Het Kruithuis wordt een bezoekerscentrum van de Zuiderwaterlinie. Een plek waar we het verhaal vertellen over water en duurzaamheid. En een onderdeel van het UNESCO netwerk van watermusea.

Financiering
De gemeente blijft eigenaar van het Kruithuis. Restauratie en herbestemming kostt € 4,4 miljoen. De provincie draagt daarvan € 800.000 bij uit de Erfgoedfabriek. De Kring betaalt voor de inrichting  van het Kruithuis € 500.000. Daarnaast betaalt zij jaarlijks € 75.000  aan huur (exkl.. BTW).