Zoeken
Hulde bij 30 jaar Kring Vrienden van Den Bosch
Printerversie |
En aan de scheidende voorzitter Cor Gilhaus de boeken over Romaanse-, Barok- en Gothische Bouwkunst. Gilhaus had zelf eigenlijk een 16e eeuwse kogel die onder het stadhuis werd gevonden, als cadeau gevraagd.
De wethouder vond dat Gilhaus, die een van de eerste was die protesteerde tegen de nieuwbouw van het nieuwe Kruithuismuseum, als oud-militair daarmee ook andere projecten zou kunnen afschieten. Dus geen kogel. Hoewel Gilhaus wel Jan van Ee achter de hand hield om de kanonnen voor het afschieten te regelen. Gilhaus’ tweede optie was dat die kogel als eerste museumstuk voor dat bewuste Kruithuis kan dienen dat de Kring graag als vestingmuseum wil gaan inrichten.
De gemeente kreeg meerdere suggesties op zich afgevuurd:
In zijn geïmproviseerde toespraak vertelde de voorzitter dat het Centrum voor Ethiek van de Nijmeegse Universiteit [na opdracht had onderzocht dat een financiële bijdrage van de Kring bijv. aan de restauratie van de vestingwerken [recent de Hekelsluis] geen probleem is, maar de Kring vraagt zich vervolgens af, of de gemeente terecht meent daar ook recht op te hebben. ..? .
Gilhaus kreeg van de werkgroep Bossche Encyclopedie een cd cadeau die een uitgewerkte inventarisatie is van ‘de vraagbaak van Harrie Blankert’. Blankert verzamelde allerlei wetenswaardigheden over de stad.
Bij binnenkomst- zaterdagmiddag 3 mei 2003- speelden de Bossche Stadspijpers in het portaal van de St.Jacobkerk een welkomstserenade. foto © gerard monté, 3 mei 2003. |
De middag werd verzorgd door het Koninklijk ' s-Hertogenbosch Mannenkoor olv Marius Schouten en soliste Ida Boersma, het symfonieorkest Alveare, en een conference tussen de schuifdeuren van Frans Fagel.
Het was voor Jo Timmermans- nieuwe eigenaar van de kerk- en voor de Kring ook een test hoe dit evenement zou passen in de kerk. Marius Schouten had de gewaagde tekst van een [slot-]lied van Carl Orf [Carmina Burana] maar op de situatie aangepast ...