Werkgroep brengt verdwenen gevelreclames terug

Printerversie
Gepubliceerd op: 03-08-2008 | Gewijzigd op: 18-06-2009

Behoud schildering nog in studie
Twee dagen na onderstaand bericht start de Hema [Bijenkorf beheer] met het opknappen van de gevel. Schildersbedrijf De Jager uit Utrecht heeft het kwarwei aangenomen.  Bij een ontmoeting met vier heren die namens eigenaresse en namens het schildersbedrijf De Jager uit Utrecht voor de HEMA  het werk staan te bespreken, vragen we of de muurschildering gespaard blijft. Willem van de Berg, die werkt namens de opdrachtgever, zegt dat het hen ook juist was opgevallen en nu in het gesprek wordt meegenomen. We bestuderen of behoud mogelijk is.' 'Dat heeft,' zoals de woordvoerder van de eigenaresse zegt, 'natuurlijk met het kostenplaatje te maken. En dat is relatief tamelijk hoog.'

Drie tekstreclames op gevels.
Boven de zijgevel van de Hema in het 2e Korenstraatje. Opa C. Doomernik had op Karrenstraat 12 een borstelzaak, aldus diens kleinzoon.
Rechtsboven  aan de zijgevel van Hinthamerstraat 10, nu Van Arendonk, voorheen Hoedenzaak van Lippitz met de tekst HOEDEN en PETTEN.
Rechts onderin ook in Rozenmarijnstraatje aan de andere zijde: Het is uw Voordeel !!


foto's © paul kriele, 2 en 3 augustus 2008.

Een van de werkgroepen van de Kring Vrienden van ’s-Hertogenbosch streeft naar behoud en/of restauratie van kleine monumenten. Zij probeert  vergeten en onder kalk verdwenen reclames weer in beeld te brengen.
Momenteel heeft de Werkgroep de bordjes van de enquadreurs en van de smid Scheffers in de St. Jorisstraat in het vizier. En ook uithangborden van koffiehandelaar Peter Sweens - de Plamboom – in de Hinthamerstraat en het houten bordje van de autohandel op Achter het Stadhuis zijn dankzij die werkgroep behouden en werden gerestaureerd.
Op het pand Hinthamerstraat 10 -de schoenenzaak van van Arendonk zit in de zijgevel aan het Rozenmarijnstraatje een tekst van de hoeden- en pettenzaak W. Lipitz.
In de eeste week va augustus 2008 kwam op de zijgevel van de Hema de reclame voor de voormalige zaak van borstels en rieten manden in de Karrenstraat in beeld.
De stad telde diverse touwhandelaren [Driessen] en manden- en borstelzaken, onder wie de Baudoins op de Markt naast de Moriaan en in de Orthenstraat.

Twee maal koffie van Sweens  in de Hinthamerstraat.
Boven de Palmboom van P.J. Sweens op nummer 212 en rechtsboven de Drie Mollen van Josef Sweens op nr. 192.
Rechts onder de smederij van Scheffers nu A. van de Wiel op St.Jorisstraat 9.

foto's © paul kriele, 3 augustus 2008.

Nort  Lammers, van de Werkgroep het Kleine Monument zegt dat zij met de eigenaars in overleg gaan voor behoud van dit soort reclame-uitingen. Op hun verzoek die teksten te laten terugkeren wordt meestal positief gereageerd. Ook bij de gemeente blijkt die inzet gewaardeerd te worden.
Overigens wordt  op 24 augustus 2008 door bisschop Hurkmans met een feestelijke ceremonie het H. Hartbeeld op het Emmaplein opnieuw ingewijd.

Terug naar boven