Jeugdboschlogie neemt ook Jeroen Bosch mee in de les

Printerversie
Gepubliceerd op: 05-04-2011 | Gewijzigd op: 10-04-2011
Vanmorgen dinsdag 5 april 2011 werd de reeks JeugdBoschlogie vervolgd met 'Veredediging van de stad*. JeuBo, zoals de cursusnaam luidt, is afgestemd op basisschoolleerlingen van groep 8.
Die krijgen op een speelse,  illustratieve en evenzeer leerzame manier les over de stad. Die -merendeels - stadswandelingen zijn verdeeld over 4-5 Avonturen. Naast 'Ontstaan van de stad', Verdediging', St.Jan en stadhuis, 
is dit jaar ook 'Jeroen Bosch en zijn stad' opgenomen. Dat gebeurt in het vooruitzicht dat deze leerlingen in 2016 al wat wijzer zijn en dan ook de grote Jeroen Boschmanifestatie zullen/ kunnen bijwonen. Het avontuur over Jeroen Bosch vervangt 'Armen -en ziekenzorg'. Het vroegere Avontuur ‘Armen- en Ziekenzorg’ komt voorlopig te vervallen. Daarvoor is ‘Jeroen Bosch en zijn stad’ in de plaats gekomen.
Het afsluitend 5e avontuur vindt plaats in het gebouw van de BAM: Bouwhistorie, Archeologie, Monumenten.

*De start was op woensdagmorgen 16 maart 2011 met een gezamenlijke opening het Koning Willem I-College.
Daarbij was uiteraard ook de stichter van de stad Hertog Hendrik I aanwezig.


De instructieve stadswandelingen van JeuBo gaan ook langs Bastion Oranje, waar over de stadsverdediging werd gesproken en een kopje koffie werd gedronken.
Op de foto staan ook Jack Glaudemans [l.] en Marijke van de Ven [half zichtbaar] van de werkgroep Jeugdboschlogie, Lenie Remme administratief medewerkster van basisschool Rondeel [2e v.l.], Jan van de Gevel [3e v.l.] stadsgids van de Kring Vrienden van 's-Hertogenbosch en dan Lieke Kil, stadsgids in opleiding, tevens lid werkgroep Jeugdboschlogie] [6e v.l.].
foto © paul kriele, 5 april 2011.

De lichting van 2011 bestaat uit 182 leerlingen van groep 8 groep van de Rondeel, Meander, Bossche Broek Zuid, Bossche Broek Centrum, De Borch en Aventurijn.

Het avontuur met de leerlingen van Rondeel en van de Meander maakten we op dinsdag 5 april 2011 mee van dit jaar die deelnam aan JeugdBoschlogie, ofwel JeuBo. De instructieve stadswandelingen gaan ook langs Bastion Oranje, waar over de stadsverdediging wordt gesproken
Ondertussen is de groep al vanaf 9.00 uur langs historische plekjes gegaan waarvan op hun werklijst een detailfoto staat, die ze moeten raden bij welk gebouw/object de betreffende foto hoort. .

De groep Rondeel werd deze morgen rondgeleid door stadsgids Jan van de Gevel en stadsgids-in-opleiding Lieke Kil.
De volgende bijeenkomsten gaan over  de St. Jan, stadhuis [stadsbestuur] en Jeroen Bosch. Tot slot is er nog een samenkomst in de  BAM, waar de leerlingen kennismaken met archeologen en bouwhistorici en hun werk. 

De afsluiting van 'JeuBo 2011'vindt plaats op maandagmorgen 6 juni 2011 in het Jeroen Bosch Art Center. Ook hier zal Hertog Hendrik aanwezig zijn. Bij inlevering van hun 6 stuivers (1 geschonken door de Hertog als aanmoediging bij de Opening en 5 verdiend bij elk Avontuur) ontvangen ze van de Hertog het ‘Poorterschap’ van de stad.Terug naar boven