41ste spreuksteen 'VANEIGES' in Maaspoort onthuld

Printerversie
Gepubliceerd op: 07-05-2011 De werkgroep 'Het Kleine Monument' van de Kring Vrienden van 's-Hertogenbosch onthulde op 6 mei 2011 een nieuwe -de 41ste- spreuksteen op de Venetiëkade in Maaspoort. In die wijk Aqua Ducis wonen Frans en Anne-Marijke van Eenbergen, die de gevelsteen “VANEIGES” bedachten. Frans is bestuurslid van de vereniging Vrienden van de Molens van 's-Hertogenbosch en lid van het Bosch Keldergenootschap.
'Vaneiges' is door de jaren heen een beetje het levensmotto van Frans geworden. Het leven loopt zoals het loopt. John Lennon heeft ooit gezegd: “Life is what happens to you, while you're busy making other plans”. Het leven overkomt je, terwijl je bezig bent andere plannen te maken. Dan blijkt 't Bosch toch de kortste taal te zijn. Vanzelf, vanzelfsprekend, gemakkelijk, zonder moeite, natuurlijk, VANEIGES.

De nog niet onthulde gevelsteen een Bosch' element naar idee van Domien van  Gent*. Voorzitter Nort Lammers van de werkgroep 'Het Kleine Monument'.
De steen met de woning aan de Venetiëkade in Maasport en de onthulling door bewoner Frans van Eenbergen.

foto's © roland brouwer, 6 mei 2011.

Nort Lammers schreef voor de gelegenheid een gedichtje in Bosch dialect:

'Beste Frans en Anne-Marijke,
Unne Bossche spreuk op oewe Maaspoort-kiet gezet
dat doen Bosschenaren mee t hart op dun goeie plek
Ja, ge het er best veul voor over gehad
vanaf nou heurde gullie bij de steenhouders van de stad

Dat ge bedank zijt da witte, en namens de werkgroep 'Het Klein Monument'  heb ik m'n handtekening eronder gezet.

Domien van Gent
Voorzitter Nort Lammers van de werkgroep toont het boekje 'Oe gotte kèk daor' van Domien van Gent (1917-1979), waarin beschreven staat waarmee de werkgroep 'Het Kleine Monument' zich voornamelijk bezighoudt.

foto © roland brouwer, 6 mei 2011.

in het boekje 'Oe gotte kèk daor' van Domien van Gent (1917-1979) wordt beschreven waarmee de werkgroep 'Het Kleine Monument' zich voornamelijk mee bezighoudt. Van Gent was een enorme fan van het Bosch dialect en heeft de eerste spreuk-steen gemaakt 'Oe gotte kèk daor' op de hoek Korenbrugstraat, Molenstraat bij Zoete Lieve Gerritje. Na een verbouwing van dat pand was die spreuk-steen tijdelijk zoek, een volgende eigenaar heeft ze opnieuw ingemetseld en vanaf dat moment besloot de werkgroep om het werk van Domien van Gent voort te zetten en inmiddels zijn er al meer dan 40 spreuk-stenen in de stad ingemetseld.
Terug naar boven