Klokkenwandeling met beiaardspel en klokkengelui

Printerversie
Gepubliceerd op: 09-09-2012 In de stad staan hangen ruim 180 klokken. Via een stadswandeling van 2 uur, langs een aantal gebouwen, die eerder door de werkgroep ‘klokkeninventarisatie’ zijn bezocht, kunnen liefhebbers op 19 september 2012 naar een aantal klokken luisteren en de verhalen er over vernemen. Veel klokken dragen sierranden, teksten van allerlei aard en soms ook beeltenissen.
Klokken in de Antoniuskapel [links boven], in de stadhuistoren[boven] en de tweelingklok van -ingegraveerd- bisschop W.Bekkers [links], die er een in het Bisschoppelijk Paleis hangt en  eentje in het St. Janscentrum.

 

Al bijna 650 jaar hangen er klokken in de stad. Met natuurlijk ook 650 jaar geschiedenis. ’s-Hertogenbosch was van de 14e-16e eeuw een gerenommeerde klokkengieters- stad. Een van de klokken uit die tijd hangt in de daktoren van het Stadhuis. Maar er zijn ook klokken in het pand van Rijkswaterstaat, Brabanthallen, het Provinciehuis en bij Essent.

In de oorlog klokken gestolen
Vanwege de klokkenvorderingen in de Tweede Wereldoorlog verdwenen veel klokken naar Duitsland. Enkele klokken kwamen na de oorlog terug, maar vaak werden in de na-oorlogse jaren nieuwe klokken gegoten en geïnstalleerd. Oud of nieuw, de klokken zullen op 19 september 2012 klinken.
Info over de rondleiding, die afgesloten wordt met een documentatie op papier over de klokkengeschiedenis, via: www.kringvrienden.nl