4 'geroyeerde' Kringleden moeten dwangsom terugbetalen

Printerversie
Gepubliceerd op: 13-03-2013 | Gewijzigd op: 24-04-2013
De op de ALV [25 juni 2010]  vier de vereniging uitgezette Kringleden* moeten na uitspraak voor het Bossche Gerechtshof[dinsdag 12 maart 2013]  in een door de Kring aangespannen Hoger Beroepszaak, de dwangsom, die eerder in kort geding [12 juli 2012] aan het Kringbestuur was opgelegd te betalen, terug betalen.
Het gaat om  4 x € 5.000, exkl. de kosten kort geding van  € 1083.

De rechter had bij vonnisop 7 december 2011 het royement onrechtmatig genoemd. Ook was daarop in kort geding -bij de bezwaren van de vier- het afficheren van hen in publicaties als onterecht en schadelijk, erkend. Door het gebruik van de term “geroyeerden” is, aldus de rechter toen, de eer en goede naam van de oud-leden aangetast en tevens het verbod tot publicaties [Jaarverslag 2011 en Kringnieuws] daarbij overtreden.
Op die basis was hen op 23 juli 2012 gerechtelijk een dwangsom toegekend,  waartegen vandaag het Kringbestuur in Hoger  Beroep was gegaan.

Uitspraak
Het Hof vindt dat de overtreding niet zwaar genoeg is om ook daadwerkelijk dwangsommen te verbeuren, omdat het gebruik van de negatieve term in een in omvang relatief beperkte tekst is gebeurd. De executie van de dwangsommen is dan ook door het Hof geschorst, totdat in een bodemprocedure anders is beslist.

Voorlopig ontspringt 'de Kring' de dans.  Onze advocaat, mr. Frank Jessen, gaat onderzoek of een bodemprocedure zin heeft.

*De voormalig Kringleden
Maartijn Groenendijk, Will Hoeben, Karel Burger Dirven en Josephus Grooten.