Plaquette van ’De Kring’ voor van Tuldenstraat 4-6

Printerversie
Gepubliceerd op: 14-04-2013 | Gewijzigd op: 14-04-2013
Zondagmorgen 14 april 2013 werd in aanwezigheid van een honderdtal genodigden door de Werkgroep ’Het Kleine Monument’ van de Kring Vrienden van ‘s-Hertogenbosch, de plaquette onthuld op het pand Van Tuldenstraat 4-6.
Dat is een pand, in de jaren 20 van de vorige eeuw gebouwd in de stijl van de Amsterdamse School. Het had als functie garage van Lathouwers en later- tot 1994 -de opslag en werkplaats van het sanitair- en loodgietersbedrijf Weck.
Edwin Vollebergh en Petra Janssen kochten het in 2010 en lieten het mbv van relaties in stijl opknappen waarna ze het betrokken als kantoor voor hun ontwerpstudio Boot en als woonhuis met kamers op de etage en een keuken op de begane grond.
´Die combinatie van commercie en cultuur historie  gaan hier goed samen,´ aldus Nort Lammers. ´Dat er met respect voor de historie werd gerestaureerd was voor ´de Kring´ reden het pand met een koperen plaquette te verrijken.´  
Edwin Vollebergh en Petra Janssen van Studio Boot in de Van Tuldenstraat 4-6.

foto © paul kriele, 14 april 2013.


-Boven: Het atrium, waar omheen de kantoren en de keuken [rechts] liggen en op de etages de woon-en slaapkamers.

foto's © paul krielr,14 april 2013.

Voorzitter van de werkgroep Nort Lammers gaf nog eens aan dat achter elk pand of object een verhaal. Om dat te duiden werden enkele voorbeelden gegeven, zoals de muursteen die herinnert aan de functie van de bebouwing op het Water en Vuurplein als voormalige brandweerkazerne of een muursteen met spreuken van Domien van Gent, met de tekst ‘Spul van de Rul’. Dat staat voor wel heel erg goed spul..
‘Deze werkplaats van beeld en typografie is een voorbeeld van de combinatie van commercie en cultuurhistorie. Het bewijst dat na een respect volle restauratie beiden goed kunnen samen gaan,’ zo besloot Lammers.

Van Tuldenstraat 4-6
-Boven links: De tuin grenst aan de ene, linker zijde aan Eurocinema [JT] en aan de Westzijde aan de Handelskade, waar apotheek Van Beek Schellekens zijn opslag had. Behalve chemicaliëen zitten er in de grond ook botjes, en onder de garagevloer olie, zei wethouder Huib van Olden veelzeggend. 'Dat maakt dat we hier op een buitengewoon vruchtbare plek  zitten.'
-Boven rechts:  En tot de nieuwe generatie 'Boot' sprak Van Olden, dat zij zeker wel meegeholpen zullen hebben, of dat anders nog wel zullen doen , misschien in detuin.'
-Links: Het atrium, waar de toespraken werden gehouden en waar na de ceremonie getoost en geborreld werd.


foto's © paul kriele, 14 april 2013.

‘Zonder dit soort initiatieven van de werkgroep ‘Het Kleine Monument’ zouden dit soort restauraties onopgemerkt blijven,’sprak wethouder Huib van Olden. ‘De cultuur historie van de binnenstad is de kracht van Den Bosch en daarmee een uniek selling point.
Daarna ging de’ wethouder al spelenderwijs in op de vruchtbare plek die hier moet zijn. Terug gaand in de historie kun je zeggen: in de tuin zitten botjes in de grond, er is olie onder de garagevloer gevonden en vanwege de loodgieter zijn er ook nog volop sanitaire resten aanwezig…
Alles bij elkaar moet dit een buitengewoon vruchtbare plek zijn, ‘ concludeerde Van Olden tot hilariteit van de aanwezigen.

vlnr Piet Lathouwers sr.,  ceremoniemeester Piet van Leeuwe, wethouder Huib van Olden en de voorzitter van de werkgroep Het Kleine Monument Nort Lammers .

foto´s  © paul kriele, 14 april 2013.
Hierboven de onthulling van de plaquette op de gevel van  Van Tuldenstraat 4-6. Links Edwin en Petra Vollebergh-Jansssen. Rechts Piet Lathouwers sr. .
 

Speciale gast was Piet Lathouwers sr.. De voormalige garagist ging in zijn toespraak terug naar zijn jeugd. Maar Lathouwers zei geen herinneringen te hebben aan de tijd dat in de Van Tuldenstraat rijtuigen en koetsen werd gemaakt. Voor Lathouwers was intussen al de tijd van het automobiel en de contracten met General Motors, de leverancier van Opel en Chevrolet aangebroken. Lathouwers heeft het pand nog wel als stalling van auto’s gekend.

Toen was het tijd voor de onthulling van de koperen plaquette, die zich naast de voordeur bevindt en onder meer een afbeelding van het pand toont

Zie ook het artikel over de aankondiging en de uitleg van/over de plaquette voor Van Tuldenstraat 4-6 dd. 24 maart 2013 Klik op plaquette.

Terug naar boven