Bijeenkomst De Groene Vesting over archeologie&Liniebier

Printerversie
Gepubliceerd op: 16-11-2011 | Gewijzigd op: 16-11-2011
De Groene Vesting  belegde dinsdag 15 november 2011 een bijeenkomst in de Majorca Bar in Den Dungen. een plek gelegen op de 'Linie 1629'. Onder de 60 aanwezigen -zeker niet alleen uit Gestel-  was ook burgemeester J. Pommer van St. Michielsgestel. Er hadden zich onlangs 50 nieuwe 'Dragers van het Liniebier 1629' aangemeld. 
Daarom sprak Gerard Velders  [werkzaam bij de afdeling Burgerzaken van de gemeente] speciaal over de geschiedenis van de biercultuur in ’s-Hertogenbosch en omgeving. Daarnaast was archeologie het andere hoofdthema. 
   
-Rechts boven: Gerard Velders, zelf een amateur-bierbrouwer, hield een voordracht over de bierhistorie.
-Rechts: Een volle Majorcabar in Den Dungen. De meeste toehoorders kwamen uit de regio, maar er waren ook bezoekers uit Baarn, Heteren, Nijmegen en Oisterwijk.

foto's © rob hoogeboom, 15 november 2011.
 

Spitsvondig en geestige vertelde Velders, die behalve amateur bierbrouwer ook inleider is bij Boschlogie, tal van anekdoten en wetenswaardigheden. 
Bier stond centraal op deze infoavond en dat mag ook wel. Niet alleen door het Liniebier als tamelijk nieuwe loot aan De Groene Vesting, maar ook omdat sedert november 2011 Nederland meer bierbrouwerijen telt dan België.


De infostand van het Liniebier met de kogel uit 1629.

foto © rob hoogeboom, 15 november 2011.

De kaart Expugnnatio was te koop, de nieuwe bierfolder zag het levenslicht en de eerste Liniebier placemat. En men kon een unieke 24 ponds kogel bewonderen uit 1629.

-Rechts boven: Jeroen Flamman die een voordracht hield over de geografische sitiuatie van het nieuwe traject van de Zuid-Willemsvaart en de vondsten die zijn gedaan.
-Boven: Het o
peningswoord door Maarten Pieters en Rob de Vrind.
-Rechts: Het publiek luisterend naar de voordrachten van Velders en Flamman.

foto's © rob hoogeboom, 15 november 2011.

De tweede spreker was Jeroen Flamman van Vestigia Archeologie en Cultuurhistorie die het archeologisch onderzoek verricht voor de aanleg van de Zuid Willemsvaart. Het nieuwe kanaal zal op een zeven tal punten de Linie 1629 doorsnijden. Flamman vertelde over de vondsten van tal van voorwerpen en over een nog onbekende geschiedenis van bewoning in vroeger eeuwen. Het meest in het oog springende feit is uit dat onderzoek is gebleken dat de Linie van Frederik Hendrik op diverse punten afwijkt van wat tot nu toe werd aangenomen. 

Tussen de verhalen door deden de meeste zich te goed aan het proeven van het Liniebier.
Terug naar boven