De Groene Vesting bezoekt basisschool Wittering.nl

Printerversie
Gepubliceerd op: 03-12-2011 Op 30 november 2011 is door De Groene Vesting de Rosmalense basisschool Wittering.nl bezocht. De les, die een primeur was, heeft leerlingThom Hoogeboom, zoon van Rob van de Groene Vesting, samen met de leerlkrachten van unit  3 bedacht.
Het beleg van Frederik Hendrik in 1629 bevat veel facetten die van nut kunnen zijn op de basisschool. Dat werd door twee leden van De Groene Vesting - Maarten Pieters en Rob Hoogeboom - in het schooltheater uitgelegd aan de hand van filmbeelden, een 3D-presentatie,  de beroemde kaart Expugnatio 1629 en Heden kaartdoeken [2 x 2 m.] en een heus kanonskogel uit 1629.

Rob Hoogeboom en Maarten Pieters [r.]  van de Groene Vesting gaven een uitvoerige toelichting op het beleg van 1629 en de restanten van dit unieke geschiedenisfeit die zich in het landschap bevinden. Een 3D-presentatie en de beroemde landkaarten uit die tijd illustreerden het geschiedenisverhaal.
De lood zware kogel van bijna 400 jaar geleden, maakte veel indruk.
foto's  © anne hoogeboom, 30 november 2011. 

De verovering van ’s-Hertogenbosch door Frederik Hendrik heeft ook gevolgen gehad voor Rosmalen. Men hoorde 400 jaar geleden over de legers van Fredrik Hendrik die de stad bedreigden, de kampementen, de afdamming van Dommel en Aa, de waterrosmolens die de polders leegpompten en de aanleg van de linie met forten en loopgraven. Daar komt de naam Moerasdraak vandaan. De grote vraag was uitertaard ook: Wat is er nog van terug te zien in het landschap..? 
Voor de leerlingen was het een goed moment om, aan de hand van de getoonde kaarten, eens aan te wijzen waar hun school of huis staat. Het mogen vasthouden van de 24 pond zware kogel uit 1629 was ook wel “erg vet en cool”.

Het doel van De Groene Vesting is om de linie beleefbaar en zichtbaar te maken en te houden en te ontsluiten in het landschap door bijv. er een fiets– of wandelpad van te maken. De eerste lezing op Wittering.nl was  een mooi voorbeeld van het belichten van dit unieke feit uit de Bossche geschiedenis waar op meer scholen nog over verteld gaat worden. 


Terug naar boven