Heropenig [open dag] van Kunstakademie Onderwijsboulevard

Printerversie
Gepubliceerd op: 10-11-2011 | Gewijzigd op: 16-11-2011
Na een jaar verbouwingsperikelen waaronder diverse interne verhuizingen en soms bivakkeren van lessen, gaat aanstaande zaterdag 12 november 2011 de Kunstakademie, officieel geheten AKV St.Joost, aan de Onderwijsboulevard, weer open. Dat wordt gevierd met een Open Dag [vanaf 11.00 uur].

Vernieuwde  Kunstakademie aan de Onderwijsboulevard
Boven en links: Het front [tenminste het deel van de entree], is aanzienlijk opgeknapt. Helaas ervaar je de entreehal nog steeds als een kil en ongezellig welkom.

foto's © paul kriele, 9 november 2011.
 

De voorbereidingen van de grote verbouwing en daarna nieuwe techniek [leidingen elektro en ICT en luchtbehandeling], nieuw dak met lichtkoepels en een verfopknapbeurt van het gebouw, begon al  in mei vorig jaar. Door die verbouwing moesten noodgedwongen de examens verkassen naar het Borent gebouw aan de Zandzuigerstraat.

Het meest ingrijpende van de metamorfose van de opleiding was de interne verhuizing van de MAC [ICT/computerlokaal] en de doka vanwege het aspect apparatuur.
De ateliers
De gangen zijn lang en wit als in een oud ziekenhuis.\
Maar het was in de jaren 50-60-70 dan ook de fabriek van Remington.
Het gebouw heeft een kamstructuur: gangen met aan weerszijde de leslokalen /ateliers/praktijkruimten.
Dit is de allereerste gang links waarop de ateliers uitkomen.
In tegenstelling tot de kille gangen stralen de ateliers links vooraan in het gebouw meer sfeer uit.

foto's © paul kriele, 9 november 2011.

Openingsprogramma
De officiële opening gebeurt in de keramiek werkplaats waar Alf Kurstjens de scepter zwaait. 
Behalve aankomend studenten zijn ook de 150 buurtbewoners en genodigden te gast. Zij krijgen als aandenken een beeldje* mee naar huis. Daarmee wil de academie van Avans Hogeschool de heropening een bijzonder tintje geven.
Op het programma staan: een welkomstwoord door Marja Kamsma*, lid van het College van Bestuur van Avans Hogeschool, de presentatie van een bijzonder keramiekproject van beeldend kunstenaar en oud-student Jasmin Djerzic en een rondleiding door de ateliers.

*Marja Kamsma deed haar laatste 'kunstje', want intussen is Femke de Boer benoemd tot haar opvolgster. De Boer is afgestudeerd op Theater-Film en Televisiewetenschappen en werkte onder meer als directeur marketing en communicatie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Jazmin heeft speciaal voor deze 'Open dag' zijn eindexamenstuk nog eens vervaardigd voor de genodigden. Ook studenten die zich aanmelden voor de selecties van de kunstacademie krijgen het aandenken mee naar huis, dat is bedoeld om op de open dag het ijs te breken en in gesprek te komen over het vak van kunstenaar.


Mannetje spelend met balans van Jazmin Djerzic
Alle bezoekers krijgen zaterdag het beeldje van aankomend kunstenaar /afgestudeerd aan AKV St. Joost in Breda Jazmin Djerzic cadeau.

Eindexamenwerkstuk van 2010 van Jazmin Djerzic, dat de bezoekers zaterdag 12 november 2011 cadeau krijgen.

Djerzic heeft een mannetje, spelend met een balans gemaakt.  Daarmee bekritiseert de van origine Bosniër het aspect van de consumptiemaatschappij en specifiek hoe bang of voorzichtig we zijn om iets niet /wel kapot te maken.
Jazmin Djerzic studeerde afgelopen jaar af op St.Joost in Breda met zijn mannetje spelend met een  balans.  De balans staat voor de keuze:  behouden of kwijt raken. Dat laatse is iets waar Nederlanders bang voor zijn, zegt Djerzic. Als gevluchte Bosniër raakte zijn familie alles kwijt. Met dat kwetsbare beeldje won de eindexamenstudent in 2010 de Breda Art Award.

-Boven: De werkprojectbegeleider van de keramiek Alf Kurstjens met afgestudeerd student Jazmin Djkerzic.
-Rechts het atelier van 'de keramiek'en daarboven de 'ongebakken' mannetjes, die zaterdag cadeau worden gedaan.
foto's © paul kriele, 10 november 2011.
 

Doka en Mac verwisseld
Het nieuwe MAC lokaal dat voorheen de doka was. foto's © paul kriele, 10 november 2011.

Rondleidingen
Zaterdag 12 november 2011 zijn er mogelijkheden om vragen te stellen over studiemogelijkheden aan AKV|St.Joost.
Er worden rondleidingen gegeven door studenten die kunnen vertellen hoe het is om aan de opleiding te studeren. Ook is er een informatiemarkt en zijn er studenten aan het werk te zien.


Terug naar boven